- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Rusija podiže manastire u Africi

© Sputnik / Юliй Ahromeev / Uđi u bazu fotografijaBogoljubovski manastir
Bogoljubovski manastir  - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Pratite nas
Patrijaršijski egzarhat u Africi podiže manastire na tom kontinentu po uzoru na ruske, izjavio je mitropolit Klinski Leonid na pres konferenciji.

„Prvi poslušnici se već nalaze na teritoriji Ruske Federacije kako bi učili o istoriji našeg monaštva i naše tradicije. Zatim će, kada se vrate u afričke zemlje, po uzoru na naše manastire, graditi svoje“, rekao je on.

Konferencija je posvećena zaključcima nakon prve godine postojanja i misionarskog rada patrijaršijskog egzarhata u Africi.
Ranije je Abigejl Džepčirčir, prva monahinja iz okruga Nandi u Keniji, primljena u ženski manastir Rođenja Presvete Bogorodice. Osim toga, mitropolit je saopštio da će ženski manastir Rođenja Presvete Bogorodice i Začatjevski manastir biti prvi koji će iz Afrike primiti monahinje.
Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je 29. decembra 2021. godine doneo odluku o formiranju patrijaršijskog egzarhata u Africi sa dve eparhije - Severnoafričke i Južnoafričke.
Za patrijaršijskog egzarhata u Africi je proglašen mitropolit Klinski Leonid (Gorbačov). Povod za takvu odluku sinoda je bilo to što je patrijarh Aleksandrijski i cele Afrike Teodor priznao raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine i uneo ime njenog patrijarha Epifanija Dumenka u diptih, nakon čega se nekoliko sveštenika iz Afrike obratilo Ruskoj pravoslavnoj crkvi sa molbom da ih primi u svoju jurisdikciju.
Zasedanje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
RUSIJA
Ruska pravoslavna crkva formirala egzarhat u Africi
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala