Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nemoćni Kurti vadi džoker „Vagner“ pred Zapadnim gospodarima

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Pratite nas
Povezivanjem srpskih barikada na severu KiM sa grupom „Vagner“, premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušao je da pridobije zapadno javno mnenje za svoje planove nasilnog obračuna sa Srbima na KiM. U njegovom narativu, eksploatiše se teza o Srbima kao „malim Rusima“ u vremenu kada je zapadno javno mnenje zatrovano antiruskom retorikom.
Aljbinu Kurtiju intervju za bosanskohercegovački portal „Istraga“ nije prvi u kome je optužio Srbe sa Kosova i Metohije za saradnju sa grupom „Vagner“. U tom intervjuu barikade na severu KiM nazvao je „Vagner barikadama“, a slično je govorio i za neke zapadne medije, kao što su britanski „Gardijan“ i nemački „Špigl“.
Kurti je i ranije optuživao Rusiju za navodnu destabilizaciju takozvane „države Kosovo“. To je izjavio i letos, tokom krize oko automobilskih tablica u intervjuu za američku televiziju Si En En, kada je Srbiju nazvao ruskom klijent-državom.

„Mali Rusi“ hoće da obore Kurtija

Prema rečima dr Aleksandra Gajića, naučnog savetnika u Institutu za evropske studije, Kurtijeve izjave su klasični medijski spin kako bi se izmišljanjem pripadnika „Vagnera“ na srpskim barikadama pridobila podrška za, kako kaže naš sagovornik, najradikalnije aktivnosti koje je Kurti nameravao da učini. I to radi po lažnoj simetriji da su Srbi „mali Rusi“ na Balkanu.
„Na taj način Kurti pokušava da stvori jedan crno-beli spin i da onda ne mora da se pravda ni za jedan potez koji će povući. Ako stranu sa kojom ste sukobljeni predstavite u najcrnjem mogućem svetlu, kako iza nje stoje pripadnici „ozloglašene“ kompanije „Vagner“, to znači da iza nje stoje Rusi, a kako su Rusi u zapadnom javnom mnenju prikazani kao neprijatelji Zapada, to znači da su Srbi, braneći svoje pozicije na severu KiM takođe eksponenti Rusije“, objašnjava Gajić.
Kurti na ovaj način ne želi da pridobije samo simpatije, već i potpunu podršku za bilo kakvu aktivnost koju planira da preduzme, dodaje on.
Kurtijev narativ, nažalost, ima dobru prođu na Zapadu jer su ljudi pod velikim medijskom pritiskom adaptirani na takvu priču.
„U slučaju da još neki zapadni medij ili zvaničnik potvrdi ili da izjavu koja se može protumačiti kao potvrda Kurtijevih navoda, Srbija će imati veliki medijski problem, jer će on do kraja pridobiti simpatije zapadnog javnog mnenja i sve što albanska strana na KiM bude dalje radila biće podržano i sa simpatijama gledano od zapadnog javnog mnenja“, smatra Gajić.

Kurtijeva propagandna igra kako bi se Albanci osetili važnima

Pokušaj Kurtija da zapadnoj javnosti predstavi da je Priština ugrožena od koordinisane akcije Moskve i Beograda, za istoričara i političkog analitičara dr Dragomira Anđelkovića je potpuna besmislica. Ako nekakva koordinisana akcija postoji, to je koordinisana akcija Kurtija i zapadnih centara moći, koji, prema njegovom mišljenju, žele da destabilizuju Balkan.
„Moskva pruža otvorenu podršku Srbiji, ali ne radi to ilegalno, zakulisno – tako da na Kosovu nema „Vagnera“ – samo srpskog naroda koji je spreman da se brani“, navodi Anđelković.
Sagovornik Sputnjika smatra da Kurti stalnim ponavljanjem povezanosti Srba sa KiM i „Vagnera“ ne pokušava da legitimiše neku ofanzivu u budućnosti, jer se premijer privremenih prištinskih institucija ne bi usudio na takvu vrstu sukoba.
„Pre je u pitanju propagandna igra – da pridobije određeni deo zapadnih krugova i da u albanskoj javnosti stvori utisak da se nosi sa ozbiljnim strukturama, a ne sa običnim srpskim narodom koji se brani. I Albancima ta „velika priča“ godi. Svi mali narodi žele da budu deo velike političke igre, tako da i Albanci vole da čuju da se sada nose sa moćnom Rusijom i sa „Vagnerom“, a ne sa običnim srpskim narodom na KiM“, zaključuje Anđelković.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
SRBIJA
Kurti potpuno izgubio kompas: Na barikadama su Dražini "vagnerovci" , vreme je da se pozabavimo njima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala