- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Global tajms“: Kinezi vole američke filmove, ali žele da se druže s Rusijom

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaKineski turisti u Moskvi
Kineski turisti u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Pratite nas
Više od 66 odsto učesnika godišnje ankete koju u Kini organizuje list „Global tajms“ s optimizmom gledaju na međunarodnu situaciju, bez obzira na aktivnu „strategiju obuzdavanja“ koju sprovode Sjedinjene Amerikčke Države.
Mnogi učesnici ankete smatraju da je veoma važno da Kina učvršćuje odnose s Rusijom, bez obzirna na zapadne sankcije. Istovremeno, više od 50 odsto žitelja Kine voli da gleda američke filmove i navija za američke sportske klubove, iako ne odobrava zvaničnu politiku Vašingtona, navodi se u tekstu.
Istraživački centar pri „Global tajmsu“ je od 8. do 15. decembra sproveo 17. istraživanje javnog mnjenja na temu „Kako Kinezi posmatraju svet“, u okviru koje su svoje mišljenje iskazali žitelji 16 velikih gradova – Pekinga, Šangaja i drugih. U istraživanjusu učestvovale 2.282 osobe, starosti od 18 do 69 godina.
Prema mišljenju ispitanika, pozicije Rusije su se tokom ove godine čak i pojačale, bez obzira na masovnu antirusku propagandu i pojačane sankcije koje su protiv Moskve uvele zemlje Zapada nakon zaoštravanja sukoba u Ukrajini. Anketa je pokazala da u ovom trenutku da u tri najvažnija odnosa s drugim državama ili regionima žitelji Kine svrstavaju Rusiju (58,4 odsto), Evropu (45,9 odsto) i zemlje Jugoistočne Azije (39,7 odsto).
Odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama su četvrti na spisku prioriteta, sa 36,8 odsto anketiranih, dok su na petom mestu afričke zemlje (19,1 odsto anketiranih).
Prema anketi, 66,4 odsto žitelja Kine s optimizmom gleda na međunarodnu situaciju, s kojoj ta zemlja treba da se suoči u bliskoj budućnosti. Oko 25 odsto ispitanika smatra da će se situacija uskoro poboljšati, a 41,1 odsto smatra da će se situacija u celini poboljšati, ali će u odnosima Kine i pojedinih zemalja biti novih trzavica.
Prema statistici, poslednjih godina važnost kinesko-američkih odnosa u svesti Kineza postepeno se smanjuje. Prošle godine su kinesko-ruske veze prvi put bile na prvom mestu na spisku prioriteta, navodi „Global tajms“. Analitičari objašnjavaju da je to posledica nepromišljene „strategije obuzdavanja“ i žestoke konkurencije koju sprovodi američka administracija kada je reč o Pekingu.
Istovremeno, kineski diplomatski napori da se jačaju veze s drugim velikim državama, kao što su Rusija, ili zemlje Evropske unije, kao i rastuće ekonomije i zemlje u razvoju u Africi i Aziji, nailaze na veće razumevanje i podršku među žiteljima Kine, navodi se u članku.
Anketa je pokazala da se većini ispitanika (59,8 odsto) ne dopada aktuelna administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena. Politiku republikanaca ne odobrava 52,6 odsto, a politiku demokrata – 51 odsto ispitanika. Takođe, 38,3 odsto ispitanika ne voli američke medije, a 42,8 ima neutralan stav. Svega 13,2 odsto ispitanika je izjavilo da im se dopadaju američki mediji.
Ipak, prema istraživanju „Global tajmsa“, više od 50 odsto Kineza voli američke filmove i serije, kao i razne sportske timove i igrače, odnosno lige kao što je NBA. To govori o tome da Kinezi razumeju da su za pogoršanje kinesko-američkih odnosa odgovorni američki političari i mediji, ocenjuju eksperti.
Prema mišljenju analitičara, tokom poslednjih nekoliko godina dejstva američkih predsednika Donalda Trampa i Džozefa Bajdena naneli su ogromnu štetu imidžu SAD na međunarodnoj sceni, pokazujući nekompetentnost i neodrživost američkog političkog sistema.
Problemi koji već dugo postoje u SAD, kao što su inflacija, sve veći jaz između bogatih i siromašnih, rasizam i beskonačna borba pristalica dveju političkih partija, koja dodatno deli društvo, daleko su od rešenja, a to negativno utiče na odnos prema politici Vašingtona, napominje se u članku.
Dok većina Kineza postepeno gubi veru u obnavljanje odnosa sa SAD, njihov pogled na veze s Rusijom postaje sve pozitivniji. Oko 70 odsto učesnika ankete je izjavio da se imidž SAD dodatno pogoršava zbog jačanja sankcija i antiruske propagande koju su SAD pokrenule zajedno s drugim zapadnim zemljama nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Kinezi postepeno počinju da bivaju svesni da je ukrajinska kriza kao „klopka“ koju su postavili predstavnici SAD i NATO-a kako bi oslabili Rusiju, te da je to sukob u kojem praktično učestvuje većina zapadnih zemalja, kaže za „Global tajms“ Van Ivej, direktor Instituta za međunarodne odnose Kineskog univerziteta Ženmin.
Kina je uvek zauzimala neutralnu poziciju prema ukrajinskoj krizi, zbog čega mnogi Kinezi ne žele direktno da se izjašnjavaju o tom složenom pitanju, navodi se u tekstu. Ipak, oni ne veruju zapadnoj propagandi koja za sve optužuje samo Rusiju, naglašavaju stručnjaci.
Kineze, takođe, uznemirava činjenica da je Vašington spreman nerazumno da uvodi sankcije protiv svakoga ko odbija da mu se potčini, kao i to što mere koje SAD sada preduzimaju protiv Moskve u budućnosti mogu biti usmerene i protiv Pekinga, objašnjavaju analitičari, uz opasku da to nisu strahovanja samo žitelja Kine nego i drugih zemalja u svetu.
„Od samog početka krize predstavnici SAD i Zapada su posvećeno opisivali ostrvo Tajvan kao 'sledeću Ukrajinu'. To je navelo mnoge Kineze da osete da dejstva koja Zapad preduzima protiv Rusije danas jesu nešto s čime će se Kina suočiti sutra“, navodi Van.
Mnogi Kinezi sada smatraju da njihova zemlja i Rusija imaju mnogo zajedničkih interesa i da aktivno širenje bilateralne saradnje u oblasti turizma, trgovine i investicija, kao i razmena iskustva, mogu da otvore mnogo novih mogućnosti za ekonomski razvoj. Iz toga sledi da će se kinesko-ruske veze na svim nivoima i dalje uspešno razvijati i donositi korist narodima obeju zemalja, zaključuje „Global tajms“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala