https://lat.sputnikportal.rs/20221228/devet-preporuka-strucnjaka-za-kupovinu-hrane-pred-praznike-1148627781.html
Devet preporuka stručnjaka za kupovinu hrane pred praznike
Devet preporuka stručnjaka za kupovinu hrane pred praznike
Sputnik Srbija
Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pred praznike izdala je preporuke za kupovinu hrane životinjskog porekla, upozorivši... 28.12.2022, Sputnik Srbija
2022-12-28T20:26+0100
2022-12-28T20:26+0100
2022-12-28T20:26+0100
društvo
srbija
srbija – ekonomija
ekonomija
društvo
život
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/01/16/1124444061_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_a3178abad15a52ca58b30a5839b1935d.jpg
Kako bi se izbegao rizik po zdravlje ljudi, Uprava za veterinu izdvojila je devet preporuka kojim bi građani trebalo da se vode prilikom kupovine hrane životinjskog porekla, ističući da veterinarska inspekcija uoči praznika sprovodi pojačanu kontrolu objekata u kojima se proizvodi i prodaje takva hrana.Gde kupovatiUprava navodi da hranu treba kupovati hranu u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane: samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice) ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama.PijaceNa pijacama kupovati jaja od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje jaja; proizvode od mleka i mesa koji su izloženi prodaji na propisanim temperaturama (rashladne vitrine).HigijenaU saopštenju se navodi da treba da se obrati pažnja na higijenu osoba koja manipulišu hranom, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom.DeklaracijaPotrošači, navodi Uprava, treba i da provere deklaraciju proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane.Rok i pripremaNapominje se i da treba poštovati uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije, kao i da se naročito obrati pažnju na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja ili manipulacije.KvalitetPotrebno je i obratiti pažnju na kvalitet proizvoda: izgled, boja, miris, eventualna oštećenja, buđ ili neprijatni mirisi.Samleveno mesoUprava navodi i da ne treba da se kupuje unapred samleveno meso, već da se zahteva da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarisano.RačunU saopštenju se, takođe ističe da treba sačuvati fiskalne račune.U slučaju nepravilnostiKao poslednju preporuku, Uprava navodi da se u slučaju uočenih nepravilnosti, obratiti se nadležnoj inspekciji.Uprava upozorava građane da proizvode životinjskog porekla ne kupuju na otvorenim tezgama ili drugim neadekvatnim mestima, na i van pijačnog mesta, na ulici, sa ciljem kupovine jeftinijeg, često i sa idejom kupovine „domaćeg“ proizvoda.„Na ovaj način, potrošači se izlažu rizicima od bolesti koje se mogu preneti hranom, bilo zbog bakterijske ili virusne kontaminacije i kupuju proizvod koji je nepoznatog kvaliteta i porekla“, upozoravaju iz Ministarstva.
https://lat.sputnikportal.rs/20221228/top-sest-proizvoda-na-novogodisnjoj-trpezi-koji-donose-nesrecu-1148605593.html
srbija
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/01/16/1124444061_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_c0a6807cc63bf921d6e00d9761b220b8.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
srbija, srbija – ekonomija, ekonomija, društvo, život
srbija, srbija – ekonomija, ekonomija, društvo, život
Devet preporuka stručnjaka za kupovinu hrane pred praznike
Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pred praznike izdala je preporuke za kupovinu hrane životinjskog porekla, upozorivši građane da ne kupuju hranu nepoznatog kvaliteta i porekla, jer se na taj način izlažu rizicima od bolesti.
Kako bi se izbegao rizik po zdravlje ljudi, Uprava za veterinu izdvojila je devet preporuka kojim bi građani trebalo da se vode prilikom kupovine hrane životinjskog porekla, ističući da veterinarska inspekcija uoči praznika sprovodi pojačanu kontrolu objekata u kojima se proizvodi i prodaje takva hrana.
Uprava navodi da hranu treba kupovati hranu u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane: samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice) ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama.
Na pijacama kupovati jaja od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje jaja; proizvode od mleka i mesa koji su izloženi prodaji na propisanim temperaturama (rashladne vitrine).
U saopštenju se
navodi da treba da se obrati pažnja na higijenu osoba koja manipulišu hranom, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom.
Potrošači, navodi Uprava, treba i da provere deklaraciju proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane.
Napominje se i da treba poštovati uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije, kao i da se naročito obrati pažnju na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja ili manipulacije.
Potrebno je i obratiti pažnju na kvalitet proizvoda: izgled, boja, miris, eventualna oštećenja, buđ ili neprijatni mirisi.
Uprava navodi i da ne treba da se kupuje unapred samleveno meso, već da se zahteva da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarisano.
U saopštenju se, takođe ističe da treba sačuvati fiskalne račune.
Kao poslednju preporuku, Uprava navodi da se u slučaju uočenih nepravilnosti, obratiti se nadležnoj inspekciji.
Uprava upozorava građane da proizvode životinjskog porekla ne kupuju na otvorenim tezgama ili drugim neadekvatnim mestima, na i van pijačnog mesta, na ulici, sa ciljem kupovine jeftinijeg, često i sa idejom kupovine „domaćeg“ proizvoda.
„Na ovaj način, potrošači se izlažu rizicima od bolesti koje se mogu preneti hranom, bilo zbog bakterijske ili virusne kontaminacije i kupuju proizvod koji je nepoznatog kvaliteta i porekla“, upozoravaju iz Ministarstva.