- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Devet preporuka stručnjaka za kupovinu hrane pred praznike

CC0 / Pixabay / Meso
Meso - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Pratite nas
Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pred praznike izdala je preporuke za kupovinu hrane životinjskog porekla, upozorivši građane da ne kupuju hranu nepoznatog kvaliteta i porekla, jer se na taj način izlažu rizicima od bolesti.
Kako bi se izbegao rizik po zdravlje ljudi, Uprava za veterinu izdvojila je devet preporuka kojim bi građani trebalo da se vode prilikom kupovine hrane životinjskog porekla, ističući da veterinarska inspekcija uoči praznika sprovodi pojačanu kontrolu objekata u kojima se proizvodi i prodaje takva hrana.

Gde kupovati

Uprava navodi da hranu treba kupovati hranu u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane: samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice) ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama.

Pijace

Na pijacama kupovati jaja od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje jaja; proizvode od mleka i mesa koji su izloženi prodaji na propisanim temperaturama (rashladne vitrine).

Higijena

U saopštenju se navodi da treba da se obrati pažnja na higijenu osoba koja manipulišu hranom, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom.

Deklaracija

Potrošači, navodi Uprava, treba i da provere deklaraciju proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane.

Rok i priprema

Napominje se i da treba poštovati uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije, kao i da se naročito obrati pažnju na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja ili manipulacije.

Kvalitet

Potrebno je i obratiti pažnju na kvalitet proizvoda: izgled, boja, miris, eventualna oštećenja, buđ ili neprijatni mirisi.

Samleveno meso

Uprava navodi i da ne treba da se kupuje unapred samleveno meso, već da se zahteva da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarisano.

Račun

U saopštenju se, takođe ističe da treba sačuvati fiskalne račune.

U slučaju nepravilnosti

Kao poslednju preporuku, Uprava navodi da se u slučaju uočenih nepravilnosti, obratiti se nadležnoj inspekciji.
Uprava upozorava građane da proizvode životinjskog porekla ne kupuju na otvorenim tezgama ili drugim neadekvatnim mestima, na i van pijačnog mesta, na ulici, sa ciljem kupovine jeftinijeg, često i sa idejom kupovine „domaćeg“ proizvoda.
„Na ovaj način, potrošači se izlažu rizicima od bolesti koje se mogu preneti hranom, bilo zbog bakterijske ili virusne kontaminacije i kupuju proizvod koji je nepoznatog kvaliteta i porekla“, upozoravaju iz Ministarstva.
Piletina - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
DRUŠTVO
Top-šest proizvoda na novogodišnjoj trpezi koji donose nesreću
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala