- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Velika bruka u Hrvatskoj: Na tvrđavu iz petog veka iznad Splita stavili PVC prozore /foto/

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Ballota / Tvrđava Klis iznad Splita
Tvrđava Klis iznad Splita - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
Pratite nas
Kliška tvrđava iznad Splita dobila je neočekivani ukras zbog kog je izbio veliki skandal – tri bela PVC prozora na puškarnicama i osmatračnicama koje su nekada služile za odbranu od neželjenih posetilaca koji dolaze iz pravca Jadranskog mora.
Besni građani opštine Klis na društvenim mrežama bacili su drvlje i kamenje na lokalne vlasti zbog zatvaranja osmatračnica belim prozorima.
Na trećem ulazu u Klišku tvrđavu obnovljeni su prozori tamo gde uopšte ne sme biti prozora, gde su otvori koji uopšte ne bi smeli da budu zatvoreni, jer se radi o topovskim pozicijama i osmatračnici“, pisali su građani na društvenim mrežama, pitajući se kako se to u Hrvatskoj čuva baština i zašto se plaćaju konzervatori, te za koga rade, prenosi Slobodna Dalmacija.
Na posebnom udaru ljutih korisnika društvenih mreža je načelnik opštine Klis Jakov Vetma (HDZ)
„Sve je obavljeno u sklopu projekta obnove Kliške tvrđave, u vrednosti od 5,5 miliona kuna, gde su se uređivale artiljerijske pozicije, kvartir... Pod kontrolom konzervatora, naravno, a nedavno je sproveden i nadzor radova gde je sve bilo zadovoljavajuće“, rekao je Vetma. On je dodao da je već dat nalog konzervatorima i izvođačima radova da uklone tri sporna prozora i da naprave primerenije.
„Nisam znao za ova tri prozora, koja su u stvari drvena sa PVC ručkama, ali slažem se kako njihov izgled nije primeren za tvrđavu. Svi se trudimo da očuvamo našu vrednu baštinu“, kaže prvi čovek Klisa i dodaje da su prozori postavljeni kako bi posetioci bili bezbedniji.
„Ispod ovih prozora su bila zatvorena vrata kako bi sprečila prolazak gostiju, jer taj deo nije bio siguran. Trudimo se da više u tvrđavi ne bude tih „zabranjenih“ zona“, rekao je Vetma, dodajući da će organizovati javne tribine kako bi svi mogli da iznesu primedbe na urađene radove.
Tvrđava Klis je zaštićeno kulturno dobro, jedna od najcelovitijih primera fortifikacijske arhitekture u Hrvatskoj, a spominje se još u petom veku zahvaljujući svom izuzetno važnom strateškom položaju na prevoju između Kozjaka i Mosora. Ona je vekovima bila dominantna na brdima iznad Splita, na mestu gde se spajaju taj grad, Bosna i Zagora.
Plaža u sumrak - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2022
ŽIVOT
Fotografija koja je izazvala paniku: Kakva ovo stvorenja izlaze iz vode?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala