- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator predlaže da se sedište UN prebaci iz Njujorka u prestonicu Mongolije

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
Pratite nas
Sedište Ujedinjenih nacija trebalo bi premestiti iz Njujorka u Ulan Bator, pošto Mongolija nije deo vojnih blokova i nalazi se u centru Evroazije, gde živi pet od osam milijardi stanovnika Zemlje, izjavio je zamenik predsednika Komiteta za međunarodnu politiku Saveta federacije Rusije Andrej Klimov.
„Bilo bi dobro da se sedište UN premesti iz SAD u neku zaista neutralnu zemlju. Na primer u Mongoliju – ona se nalazi u centru Velike Evroazije gde živi pet od osam milijardi stanovnika Zemlje. Mongolija nije deo vojnih blokova, ne teži da bude svetski hegemon“, saopštio je Klimov na Telegramu.
Po njegovom mišljenju, da bi se očuvala uloga i značaj Ujedinjenih nacija kao ključne, „istinski međunarodne, a ne provašingtonske organizacije“ potrebno je izbalansirati učešće u SB UN Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske sa vodećim zemljama Azije, Afrike, Latinske Amerike.
„Mislim da bi tamo trebalo da ima mesta za zemlje kao što su Brazil, Indija i Južna Afrika. Po mom mišljenju, generalni sekretar UN takođe ne bi trebalo da bude iz zemlje koja je deo agresivnih vojnih blokova kao što je NATO, dok u sekretarijatu UN ne bi trebalo da bude naklonosti u korist hegemonističkih struktura poput G7“, rekao je Klimov.
Sednica Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
SVET
Gutereš: Reforma SB UN je na stolu - Rusija i Amerika dale jasan signal
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala