- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tončev izazvao buru na sednici Izvršnog odbora FSS

© Sputnik / Lola ĐorđevićNovica Tončev
Novica Tončev - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2022
Pratite nas
Sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije (FSS), koja je počela u 13 sati u Staroj Pazovi, očekivano je veoma zanimljiva, a buru je podigao Novica Tončev.
Kao što je Tanjug najavio, Tončev, koji je član Izvršnog odbora, zatražio je da se na sednici podnese izveštaj o kriterijumima na osnovu kojih je sastavljena delegacija FSS za Mundijal u Kataru, kao i visinu troškova.
Takođe, zatražio je da članovi dobiju na uvid visinu nagrade članovima FSS koja je isplaćena pre odlaska u Katar, kao i da se utvrdi odgovornost za to što je prilikom tih odluka „prenebregnuta“ nadležnost Izvršnog odbora.
On se i pojavio na sednici gde je, kako prenose pojedini mediji, rekao da je selektor Dragan Stojković Piksi na ime plasmana u Katar dobio premiju od 1,5 miliona evra, a da su zamenik predsednika Nenad Bjeković, generalni sekretar Jovan Šurbatović i direktor Stevan Stojanović dobili po 350.000 evra, a svaki igrač po 100.000 evra.
Takođe, Tončev je zatražio da se glasa o smeni Šurbatovića.
Usvojen je izveštaj Stevana Stojanovića, direktora „A“ reprezentacije, o radu i rezultatima našeg najboljeg nacionalnog tima u periodu od dolaska Dragana Stojkovića na mesto selektora Srbije do poslednje akcije reprezentacije, učešća na Prvenstvu sveta u Kataru. Članovi Izvršnog odbora su zaključili da je ostvaren projektovani cilj a to je plasman na SP. Pored toga, ostvaren je i uspeh u Ligi Nacija pobedom u diviziji B i plasmanom u elit grupu najboljih evropskih selekcija. Time je ostvaren i plasman u potencijalni plej of za Evropsko prvenstvo.
Izvršni odbor je doneo odluku o direktnoj finansijskoj pomoći regionima za programske aktivnosti u 2023. godini u iznosu od 27 miliona dinara.
Doneta je i odluka o raspodeli UEFA sredstava solidarnosti u iznosu od 2.506.000 evra po kojoj će 14 klubova Super lige dobiti po 179.000 evra. U isto vreme doneta je i odluka o raspodeli UEFA sredstva solidarnosti za sedam klubova Superlige za žene u iznosu 74.564 evra odnosno 10.652 evra po klubu. Takođe, odlučeno je da se i deo nagrade ostvarene plasmanom na Svetsko prvenstvo solidarno podeli i ženskim klubovima Super i Prve lige Srbije (ukupno 18 klubova).
Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS prezentovao je članovima IO FSS detaljan finansijski izveštaj, sa svim pojedinačnim prihodima ostvarenim od plasmana na Prvenstvo sveta, odnosno svim pojedinačnim troškovima. Ukupni prihodi su 11.853.364 dolara, a rashodi 7.751.398,78 dolara. Ostvarena je dobit u iznosu od 4.101.965,22 dolara. Članovi IO su usvojili izveštaj i sa zadovoljstvom konstatovali da su ostvareni zavidni prihodi, a da se istovremeno vodilo računa i o svakom utrošku, te je tako i čista zarada koju je ostvario savez više nego značajna.
Za selektora ženske „A“ reprezentacije Srbije imenovan je Dragiša Zečević, a za selektora ženske kadetske selekcije (U17) postavljen je Aleksandar Petrović.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala