Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Prva reakcija iz Evropske unije na zabranu patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo i Metohiju

© Fotolia / ArtjazzZastava Evropske unije ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu
Zastava Evropske unije ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
Pratite nas
Evropska unija saopštila je večeras da se na Kosovu i Metohiji mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući i verske vođe i zatražila da obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga.
Evropska unija „oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se „bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja, saopštila je večeras Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU.
EU navodi da je situacija na severu pokrajine i dalje napeta i da se mora poštovati vladavina prava, a da se bilo kakav oblik nasilja neće tolerisati.
EU u saopštenju apeluje na predsednika Vučića i premijera Kurtija da lično doprinesu političkom rešenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica, a EU aktivno podržava ove napore.
„Očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate zalaganju stvaranja ambijenta pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana, što uključuje i zaštitu srpskog stanovništva na severu Kosova“, saopštila je Nabila Masrali.
Masralijeva ističe da će se napori za postizanje dogovora o uklanjanju barikada na putevima nastaviti bez odlaganja i dodaje da EU poziva obe strane da se konstruktivno angažuju.
Ona podseća da su visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u kontaktu sa liderima tzv. Kosova i Srbije, kao i sa Euleksom i Kforom i nastavljaju da pažljivo prate stanje na terenu, preneo je Tanjug.
Patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
SRBIJA
Neviđen potez protiv srpskog patrijarha – meta je srpski narod
Specijalne snage Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
SRBIJA
Podignuta borbena gotovost Vojske Srbije i svih jedinica MUP-a na najviši nivo
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
SRBIJA
Kurti se obratio Kforu i Euleksu: Hoćete li vi ukloniti barikade ili mi da reagujemo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala