- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Ponos britanske mornarice više proveo na popravci nego na moru

© AP Photo / Steve ParsonsNosač aviona Kraljevske mornarice "Princ od Velsa"
Nosač aviona Kraljevske mornarice Princ od Velsa - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
Pratite nas
Ponos mornarice Ujedinjenog Kraljevstva i jedan od dva britanska nosača aviona „Princ od Velsa“, proveo je više vremena na popravkama nego što je plovio morima, pišu britanski mediji.
Koštao je tri i po milijarde evra i najveći je brod otkako je pre tri godine postao deo britanske flote. Međutim, trenutno je usidren u brodogradilištu u Škotskoj pošto se u avgustu ove godine pokvario u blizini ostrva Vajt na jugu Engleske, samo dan nakon polaska u četvoromesečnu misiju u Sjedinjene Američke Države.
Brod težak 65 hiljada tona i dugačak 284 metra imao je niz tehničkih problema, a poslednji koji ga je usidrio bio je sa propelerom.
Admiral ser Toni Radakin, kako piše „Tajms“ izjavio je da su problemi sa brodom duboko frustrirajući pošto nije u dovoljno dobrom stanju. Admiral je rekao da su u pitanju kapitalni projekti tokom kojih stvari ponekad krenu pogrešnim putem.
Ozbiljniji problemi počeli su pre dve godine kada je zbog curenja u mašinskoj prostoriji nivo vode dostigao skoro jedan metar i potopio električne ormare i cevi. Ali to nije bio prvi problem ovog broda. Nekoliko meseci ranije se krov stambenog bloka urušio zbog čega su mornari bili izloženi vremenskim nepogodama.
Iste godine je više od 100 članova posade moralo da provede noć na drugom britanskom nosaču „Kraljica Elizabeta“, nakon što je pogon „Princa od Velsa“ privremeno oštećen.
Između oktobra 2020. i aprila 2021. godine brod je na popravci zbog poplave proveo 193 dana, a procenjuje se da je cena sanacije bila oko 3,7 miliona evra. Posle toga brod je otplovio do Gibraltara, ali godinu dana kasnije se ponovo pokvario.
U avgustu je napustio je Portsmut i zaputio se u Ameriku na zajedničke vežbe, ali je na kraju završio u Rositu zbog ozbiljnih oštećenja na osovini propelera. Iz škotskog brodogradilišta trebalo bi da izađe u martu.
Analiza Ministarstva odbrane Velike Britanije pokazala je da je brod od prvog dana do danas na moru proveo samo 267 dana, dok je na popravkama proveo 269 dana zaključno sa 26. decembrom.

„Problem sa osovinom propelera nije trivijalan. Ako nema rezervnog, biće potrebno najmanje šest meseci da se napravi“, izjavio je analitičar Fransis Tusa.

On je rekaoda bi se i brod „Kraljica Elizabeta“brže trošio ako bi Kraljevska mornarica odlučila da ga koristi u kontinuitetu, dok se „Princ od Velsa“ ne popravi.
Portparol Kraljevske mornarice izjavio je da se očekuje da će popravke desnog okna „Princa od Velsa“' biti završene do proleća.
„Brod će se zatim vratiti u Portsmut na unapred planirani period održavanja“, rečeno je u britanskoj mornarici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala