- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Renesansa uglja | Energija Sputnjika

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaBager na skladištu uglja
Bager na skladištu uglja  - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
Pratite nas
Aktuelna energetska kriza, odnosno nedostatak prirodnog gasa i električne energije, što je dovelo do poskupljenja ovih energenata, ponovo je u fokus stavila ugalj.
Iako pobornici tranzicije ka zelenim izvorima energije i dalje ugalj drže u vrhu crne liste energenata potrošnja ovog goriva raste jer se ponovo pale termoelektrane. Nemačka je, na primer, ponovo aktivirala konzervirane termoelektrane na ugalj i sada u njima proizvodi oko 30 odsto električne energije a Velika Britanija otvara zatvoreni rudnik uglja.
U Evropu se, inače, ugalj se uvozi iz Austrtalije, Indonezije... nakon što je Brisel doneo paket sankcija kojim se od avgusta zabranjuje uvoz ruskog uglja.
Srbija, koja dve trećine struje proizvodi u termoelektranama na ugalj zbog dugogodišnje loše politike otvaranja novih kopova, a koja je prošlog decembra pokazala koliko je to bilo pogrešno, ove godine uvozi ugalj, takođe iz Indonezije ali i okolnih zemalja. To je doprinelo tome da Elektroprivreda Srbije uspeva da čak i izveze određene količine električne energije.
Proizvidnja uglja u Srbiji, međutim, i dalje ima velikih problema.
O tome kako bi trebalo gazdovati površinskim kopovima lignita, ali i problemima sa kojima su suočeni jamski rudnici uglja, što je bio i razlog štrajka rudara Javnog preduzeća Površinska eksploatacija uglja (JP PEU) Resavica, treba li otvarati nove rudnike uglja... u današnjoj eisiji „Energija sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za ugalj, dr Dejanom Barjaktarovićem, pomoćnikom direktora sektora za regionalnu geologiju u Geološkom zavodu Srbije.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Renesansa uglja | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala