Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dodik: Pitanje položaja Srba na Kosovu i Metohiji nije samo pitanje njih, već i nas u Srpskoj

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
Pratite nas
Pitanje položaja Srba na Kosovu nije samo pitanje njih samih i Srbije, nego je to pitanje i nas u Republici Srpskoj, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
"Stalno sam u kontaktu sa predsednikom Vučićem oko ovih pitanja, već duži niz dana unazad i upoznat sam sa tim detaljima, odlučnošću i stavu predsednika i državnog rukovodstva Srbije da očuva i podrži naše ljude", rekao je Dodik za Pink.
Prema njegovim rečima, svi koji pokušavaju bilo šta da učine moraju da znaju da je Republika Srpska i njen narod uz predsednika Aleksandra Vučića i uz ljude na KiM.
"Ovde Republika Srpska nije zadovoljna statusom i odnosnom stranaca prema onome što jeste naš status i ako neko misli da je završio ovde posao svakako mora da razume da to apsolutno nije tako, da u tom pogledu mi u Republici Srpskoj budno pratimo način i aroganciju kojom stranci pokušavaju da motivišu Kurtija i ostale kako bi na nasilan način udarili na opravdane zahteve i na same Srbe na Kosovu", kazao je Dodik.
On je istakao da Republika Srpska čeka trenutak da bude svima jasno da se ne može verovati strancima.
"Mi ne možemo ovde da prihvatimo njihove intervencije, pogotovo njihovu aroganciju u poslednje vreme koja ide za tim da je Republika Srpska, bila il' ne bila, krive za sve, a time naravno i Srbija, tako da je apsolutno jasno da Srbija ne može da odustane od nekoliko važnih stvari, a to je pitanje Kosova i Metohije, kao našeg državnog i matičnog pitanja i naravno pitanja odnosa prema Rusiji", dodao je Dodik.
Prema njegovim rečima, Srbija ne želi da uruši vekovno prijateljstvo sa Rusima i zato oni ne mogu da razumeju ni predsednika Srbije, ni Srbe u Repubici Srpskoj, ni Srbe u celini.
"Vidljivo je da Nemačka pokušava da jednom arogantnom politikom drži lekcije i nama, i Srbiji, Srbima u celni", naglasio je Dodik.
On je podsetio na Prvi i Drugi svetski rata i dodao da moramo da se prisetimo svi Hansa Ditriha Genšera, koji je razbio Jugoslaviju tražeći da se naprasno priznaju Slovenija i Hrvatska i doprineo uvođenju rata u Bosni i Hercegovini.
"Ako je iko kriv za građanski rat u Bosni i Hercegovini to je intervencionistička politika tadašnje Nemačke, a sada vidimo da su se posle Merkelove vratili na scenu neki koji svoje neznanje o geopolitici, pa čak i istorijskim pitanjima, pokušavaju nama ovde da održe lekcije i o samom Kosovu i u Republici Srpskoj držeći da mi samo treba njih da pratimo i ne dobijemo ništa za to", istako je Dodik.
Prema njegovim rečima, oni ne shvataju da Srbi kao narod nisu nikada ni želeli da nešto dobiju, a izgube svoju slobodu.
"To nikada neće shvatiti zato moramo da budemo zajedno i zato smo mi večeras i svih narednih dana šta god bilo uz predsednika Vučića i rukovodstvo i Srbe na Kosovu i učinićemo sve da im olakšamo njihovu situaciju'', rekao je Dodik, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala