- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Autobusi iskrcali migrante ispred kuće Kamale Haris, Bela kuća oštro protestovala /video/

© AP Photo / Carolyn KasterKamala Haris
Kamala Haris - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2022
Pratite nas
Nekoliko autobusa s migrantima iskrcano je ispred vašingtonske rezidencije američkog potpredsednika Kamale Haris. Neki migranti su po hladnom vremenu nosili samo majice kratkih rukava, a kasnije su dobili ćebad.
Ejmi Fišer, volonterka Mreže solidarne uzajamne pomoći migrantima, koja od proleća prima migrante poslate u Vašington Di-Si, rekla je da je organizacija bila spremna za dolaske migranata u subotu uveče jer su o tome ranije dobili obaveštenjeod nevladine organizacije koja radi na granici u Teksasu.

Neprofitne organizacije pomogle migrantima

Među iskrcanim migrantima su bili tražioci azila iz Ekvadora, Kube, Nikaragve, Venecuele, Perua i Kolumbije. Fišerova tvrdi da su autobusi trebali da idu za Njujork, ali su preusmereni u glavni grad zbog mećave koja je naročito pogodila severne savezne države SAD. Inače, autobusi puni migranata stižu u Vašingtonsvakodnevno od aprila.
„SAMU First Response“, neprofitna organizacija koja pomaže migrantima otkako su autobusi počeli da dolaze u glavni grad SAD, takođe je bila na terenu u subotu uveče pomažući. „Zajednica Di-Sija dočekuje autobuse iz Teksasa od aprila. Svejedno nam je,hladno vreme ili Badnji dan, uvek smo ovde i dočekujemo ljude raširenih ruku“, poručila je Fišerova.
Nije jasno ko je odgovoran za slanje migranata ispred rezidencije potpredsednice, iako je ranije ove godine guverner Teksasa Greg Abot poslao autobuse s migrantima na sever, uključujući i lokaciju ispred kućepotpredsednika SAD. Bela kuća je i u ovom slučaju okrivila guvernera Teksasa nazvavši ovaj događaj okrutnim, sramotnim i opasnim činom.

Tri republikanska guvernera slala migrante na sever

„Guverner Abot ostavio je decu na ivici puta na temperaturama ispod nule na Badnje veče bez koordinacije s bilo kojim saveznim ili lokalnim vlastima. Kao što smo u više navrata rekli, spremni smo da radimo s bilo kim - republikancima ili demokratama, na pravim rešenjima, poput sveobuhvatne imigracione reforme i mera bezbednosti granica koje je predsednik Bajden poslao Kongresu prvog dana na dužnosti, ali ove političke igre ne postižu ništa i samo dovode živote u opasnost“, rekao je portparol Bele kuće Abdulah Hasan.
Abot je jedan od najmanje tri republikanska guvernera koji su ove godine preuzeli „zasluge“ za prevoz migranata autobusima ili avionima na sever u znak protesta protiv imigrantske politike Bajdenove administracije. Prethodno je u junu potvrdio da je njegova država u to vreme poslala autobuse ispred rezidencije Kamale Haris, preneo je „Indeks“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala