- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vatikanski nuncij: Minsk bi mogao da bude mesto pregovora za rešavanje sukoba u Ukrajini

© AFP 2023 / Tiziana FabiPoglavar Rimokatoličke crkve papa Franja
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
Pratite nas
Minsk bi mogao da bude mesto pregovora za rešavanje sukoba u Ukrajini, izjavio je ambasador Vatikana u Belorusiji, apostolski nuncij Ante Jozić.

„Biće mi drago ako se mirovni pregovori nastave ovde u Belorusiji, kao što je i ranije bilo, i da Vatikan može da doprinese pregovorima. Vatikan će uložiti sve napore, svoju teritoriju i različita druga mesta kako bi se to zaista i ostvarilo. Uveren sam da bi Minsk mogao da ponovo postane mesto za pregovore. Pretpostavljam da postoje takvi koraci na niskom ili visokom nivou. Želim da naglasim da i Belorusija i Vatikan i svi oni koji žele da u tome učestvuju, moraju biti otvoreni“, rekao je Jozić u intervjuu televiziji STV, odgovarajući na pitanja o perspektivama sprovođenja Minskih sporazuma za rešavanje sukoba u Ukrajini.

Što se tiče odnosa Vatikana i zvaničnog Minska, on je istakao da se uspostavljaju dobri kontakti.
„Ove godine smo proslavili 30 godina diplomatskih odnosa između Vatikana, Svete stolice, i Belorusije. Imamo dobre odnose i Vatikan nastavlja da te odnose razvija u raznim projektima. Kao predstavnik Vatikana mogu da kažem da sam do sada uvek nailazio na podršku i razumevanje u svim oblastima“, naglasio je Jozić.
Zaključio je da je Vatikan uvek zainteresovan da vodi dijalog i da sva pitanja rešava putem dijaloga, mira, sloge i uvažavanja i dodao da će, kada za to dođe vreme, dolazak poglavara rimokatoličke crkve u Belorusiju biti važan događaj za celokupno društvo.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
SVET
Kardinal predlaže: Ruski patrijarh i papa Franja treba da se sastanu u Maroku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala