- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Si-En-En: Satelitski snimci pokazuju da Rusija jača potencijal na Arktiku

© Sputnik / Mihail Fomičev / Uđi u bazu fotografijaVojnik Severne flote upravlja oklopnim transporterom BTR-80
Vojnik Severne flote upravlja oklopnim transporterom BTR-80 - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
Pratite nas
Podaci obaveštajnih satelita svedoče o tome da Moskva nastavlja da radi na modernizaciji vojnih objekata u strateški važnom Arktičkom regionu, bez obzira na sukob u Ukrajini, prenosi Si-En-En.
Televizijski kanal na svom portalu dodaje da je NATO, posle početka ruske specijalne vojne operacije, takođe počeo da učvršćuje svoje pozicije na Krajnjem Severu, te da će u svoje redove primiti dve zemlje iz tog regiona, Švedsku i Finsku.
Kako piše portal Si-En-Ena, na snimcima koje je novinarima prenela kompanija „Maksar tehnolodžiz“, prikazano je kako je nekoliko ruskih baza i aerodroma na Krajnjem Severu modernizovano tokom protekle godine.
Podaci svedoče o „neprekidnom radu na jačanju i širenju objekata u regionu koji, prema rečima stručnjaka, ima ogroman značaj u odbrambenoj strategiji Moskve“, ali taj posao se obavlja u trenutku u kojem je Moskva, kada je reč o resursima, „pod ozbiljnim teretom“, naglašava se u tekstu.
Stručnjaci „Maksar tehnolodžiza“ preciziraju da satelitski snimci svedoče o nastavljanju rada na radarskim stanicama na objektu u blizini grada Olenegorska na Koljskom poluostrvu, kao i u Vorkutu, koji se nalazi nedaleko od polarnog kruga, prenosi Si-En-En.
Fotografije, sudeći po svemu, potvrđuju da se u Zatvorenoj administrativno-teritorijalnoj jedinici Ostrovna na obali Barencovog mora završava jedan od pet radio-lokacionih kompleksa „Rezonans N“ koji, prema izjavama ruskih činovnika, mogu da otkrivaju teško primetne letelice, piše sajt.
Prema rečima predstavnika „Maksara“, satelitski podaci su, takođe, pokazali da su na aerodromu Tiksi na severo-istoku Rusije ove godine bila podignuta tri nova kućišta za zaštitu radio-lokacionih antena. Analitičari kompanije takođe su na snimcima videli naznake širenja piste i parkinga za avione u bazi Nagurska, koja je najseverniji ruski vojni objekat, kao i na aerodromu Temp na ostrvu Koteljni na severo-istoku zemlje.
Analitičari Si-En-Ena navode da Rusija jača borbeni potencijal na severu već nekoliko godina, jer taj region ima ključni značaj ne samo za naftnoprerađivački sektor Rusije nego i za njen nuklearni arsenal, jer se upravo tamo čuva njegov najveći deo. Tu se, takođe, nalazi infrastruktura za podmornice.
„Taj element obuzdavanja je uvek u stanju borbene gotovosti. Ona se tamo nikada ne smanjuje – sve vreme je na visokom nivou“, objasnio je televizijskom kanalu neimenovani visoko rangirani činovnik obaveštajnog sektora jedne od zapadnih zemalja.
Prema rečima izvora Si-En-Ena, odmah posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru deo podmornica bio je premešten, kako bi se pokazalo da su one zaista realne i spremne da budu upotrebljene kao borbeno sredstvo. Ipak, ubrzo su se vratile u standarni režim povećane borbene gotovosti.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u intervjuu za Si-En-En da preko Arktika prelazi najkraća maršruta iz Rusije u Severnu Ameriku, zbog čega „ukrajinski sukob nije uticao na stratešku važnost tih regiona“, naglasio je Stoltenberg i dodao da Moskva na Arktiku i Krajnjem Severu „ispituje najnovije naoružanje“.
Prema rečima zapadnog obaveštajnog činovnika, borbena dejstva u Ukrajini znatno su uticala na brojnost ruske vojske na Arktiku. „Tamo je ostalo oko 20 do 25 procenata vojnika kopnenih jedinica. Istovremeno, vojno-mornaričku komponentu snaga sukob još nije pogodio“, navodeo je činovnik.
Arktik je, takođe, od interesa za Moskvu zbog toga što se tamo, usled ubrzanog topljenja lednika, pojavljuju novi morski putevi iz Jugoistočne Azije do Evrope, pre svega oni koji prolaze Severnim morskim putem. Brodovi mogu da stižu iz jednog regiona u drugi za oko dve nedelje brže nego kada bi išli kroz Suecki kanal, navodi se u tekstu.
Usled ukrajinskog sukoba prisustvo u arktičkom regionu povećava i NATO. Norveška je u avgustu objavila prve snimke leta američkih bombardera B-52 iznad svoje teritorije, u pratnji norveških F-35 i dva švedska lovca JAS-39. U novembru su specijalne snage SAD na norveškoj teritoriji, u blizini ruske granice, uspešno testirale kompleks naoružanja „Munjeviti drakon“.
Autori napominju i da će, nakon stupanja Finske i Švedske u NATO, sedam od osam arktičkih država biti članice Alijanse.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala