- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Nemačka neće ruski gas - preti joj zavisnost od Katara

© AFP 2023 / LEX VAN LIESHOUTTanker za prevoz tečnog prirodnog gasa
Tanker za prevoz tečnog prirodnog gasa - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
Pratite nas
Nemačka, koja želi da se oslobodi ruskih energetskih resursa, može postati zavisna od drugih zemalja, uključujući Katar, piše „Velt“.
„Nemačka traži nove partnere širom sveta kako bi se oslobodila zavisnosti od ruskog gasa i nafte. Međutim, na svim kontinentima energetski resursi se koriste kao sredstvo za vršenje političkog pritiska“, primećuje list.
Konkretno, kako se navodi u članku, energetska kriza je dala nove poluge uticaja državama Persijskog zaliva. Među najvećim su svetski izvoznici nafte, posebno Saudijska Arabija, dok je Katar najveći izvoznik tečnog prirodnog gasa. Zbog toga su evropski političari ove godine mnogo putovali u Persijski zaliv kako bi obezbedili nove ugovore o snabdevanju i postali malo nezavisniji od Rusije. Međutim, kako navode autori članka, Evropljani su iz jedne teške situacije prešli u drugu, možda i težu.
To se posebno ispoljilo tokom korupcionaškog skandala u Evropskom parlamentu (EP): nekoliko katarskih predstavnika osumnjičeno je da su podmićivali evropske poslanike kako bi oni popravili imidž njihove zemlje uoči Svetskog prvenstva. Pojavile su se informacije da bi mogla biti uvedena zabrana predstavnicima Katara da ulaze na teritoriju Evropskog parlamenta do okončanja postupka. Kao odgovor, predstavnici Katara su rekli da bi ovaj korak mogao negativno da utiče na odnose arapskog emirata sa EU i da bi imao posledice po globalnu energetsku bezbednost.
Istovremeno, nemačke kompanije su upravo potpisale ugovore sa Katarom, ističe „Velt“. Oni predviđaju isporuke Nemačkoj dva miliona tona tečnog prirodnog gasa, što je oko 3 odsto njenih godišnjih potreba.
„Zbog toga možemo očekivati da će nemačka vlada dvaput razmisliti pre nego što da bilo kakve izjave ili odluke koje bi mogle da naljute šeike“, zaključuje list.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala