- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izraelski general objasnio zašto Ukrajina ne dobija „Gvozdenu kupolu“

© AP Photo / Ariel SchalitGvozdena kupola
Gvozdena kupola - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
Pratite nas
Malo je verovatno da će Izrael podržati Ukrajinu sa svojim sistemom protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ zbog straha da bi to moglo izazvati oštar odgovor Rusije, rekao je bivši vršilac dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost, brigadni general Jakob Nagel.
Komentarišući nedavnu odluku Vašingtona da Ukrajini obezbedi svoju vrhunsku platformu protivvazdušne odbrane Patriot, Nagel je napomenuo da taj potez „takođe stavlja u središte pažnje Izrael“, koji je uporno odbijao da pošalje vazdušnu odbranu u Kijev. Izraelski general je u tekstu za „Nešenel iterest“ naveo nekoliko razloga za odbijanje, prenosi RT.
Pre svega, Izrael ima „legitimne strahove“ da bi, ako bi bilo koje njegovo oružje bilo raspoređeno u Ukrajini, Rusija mogla da ga zarobi i da bi „sve samo ne garantovano“ bilo poslano u Iran na analizu, smatra Nagel.
To bi moglo pomoći Teheranu, koji je dugi niz decenija bio glavni rival Tel Aviva, da pronađe način da se suprotstavi sistemima, rekao je on.
General je dalje rekao da Izrael nije bio voljan da pošalje sisteme „Gvozdena kupola“ negde drugde kada je njegova vlastita vojska „procenila hitnu potrebu za nabavkom više sistema i presretača za vlastitu zaštitu“ protiv libanske militantne grupe Hezbolah i palestinske militantne grupe Hamas.
Nagel je takođe primetio da bi obuka ukrajinskog osoblja za rukovanje „Gvozdenom kupolom“ potrajala, što bi ove sisteme učinilo beskorisnim za Kijev u kratkom roku.
„Konačno, Izrael ne želi da izazove oštar odgovor Rusije, koja održava značajno prisustvo“ u susednoj Siriji, napisao je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost, dodajući da, iako se čini da Moskva preraspoređuje deo svoje opreme odatle, to nije tako.
„Sviđalo se to Izraelu ili ne, rusko vojno prisustvo je verovatno dugoročno pitanje s kojim Izrael mora da se bori“, rekao je on.
Iako je Izrael osudio vojnu operaciju Moskve u Ukrajini i poslao humanitarnu pomoć Kijevu, on nije uveo sankcije Rusiji i oklevao je da isporuči ​​oružje Ukrajini uprkos ponovljenim zahtevima.
Prošlog meseca, izraelski ministar odbrane Beni Ganc izjavio je da zemlja nema proizvodne kapacitete za snabdevanje Ukrajine sistemima protivvazdušne odbrane.
U oktobru je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio Tel-Aviv da bi, ako Izrael podrži Kijev oružjem, to dovelo do kvara u odnosima s Moskvom.
Gvozdena kupola je izraelski protivraketni odbrambeni sistem - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2017
Izraelska „Gvozdena kupola“ oči u oči sa „Iskanderom“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala