- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erdogan: Zapad nije pokušavao da bude posrednik u Ukrajini

© AFP 2023 / ADEM ALTANPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
Pratite nas
Zapad je samo aktivirao provokacije, ne pokušavajući da bude posrednik u ukrajinskoj krizi izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
„Turska je 2022. godine preuzela ulogu posrednika u vezi sa crnomorskim prehrambenim koridorom“, naglasio je Erdogan.
Prema njegovim rečima, cilj prehrambenog sporazuma je bila isporuka namirnica zemljama kojima su one najpotrebnije.
Istovremeno, Erdogan je podsetio da je Evropa dobila 44 odsto isporuka u okviru crnomorske inicijative, 16 odsto žitarica je otišlo u Tursku, a 14 odsto u afričke zemlje.
On je podsetio da je predsednik Rusije rekao da je neophodno da se isporuke usredsrede na afričke zemlje, a ne na evropske.
„Gospodin Putin je rekao: ‘Hajde da uradimo ovo, da se fokusiramo na Afriku, a ne na Evropu, spreman sam da pošaljem žito besplatno’. Mi smo rekli: ‘Hajde da žito koje šaljete sameljemo u brašno u našim mlinovima’ i da ga pošaljemo siromašnim afričkim zemljama“, dodao je turski lider.
Turski predsednik je primetio i da je sada najkomplikovanije pitanje isporuka đubriva iz Rusije na svetska tržišta. U tom pravcu obavlja se najintezivniji rad, dodao je Erdogan, izrazivši nadu u zajedničke korake sa Moskvom za rešavanje situacije.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula u Istanbulu, a 19. novembra je produžen na 120 dana. Paket dokumenata predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Erdogan: Ukrajinska kriza uzdrmala globalne temelje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala