Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eparhija raško-prizrenska: Zaprepašćeni i razočarani odlukom vlasti u Prištini

© Sputnik / Lola ĐorđevićIzložba „Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina”
Izložba „Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina” - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
Pratite nas
Eparhija raško-prizrenska sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom sa zaprepašćenjem i dubokim razočarenjem je primila vest da vlasti u Prištini danas nisu omogućile planiranu posetu patrijarha srpskog Porfirija KiM, u periodu od 26. do 28. decembra. saopšteno je večeras iz Eparhije raško-prizrenske.
Bilo je predviđeno da pored svog patrijaraškog manastira Patrijarh poseti i Visoke Dečane, kao i verni narod u Orahovcu i Gračanici, navodi se u saopštenju.
Iz Eparhije podsećaju i na saopštenje kabineta patrijarha u kojem je navedeno da je reč o diskriminatorskoj odluci koja još jednom potvrđuje ugroženost ljudskih i verskih prava srpskog naroda na ovom prostoru jer je patrijarh srpski istovremeno i arhiepiskop pećki i želeo je da dođe u pastirsku posetu, kako bi uoči radosnog praznika Rođenja Hristovog obišao svoj narod i svetinje.
''Naš Patrijarh je više puta do sada apelovao na mir i međusobno poštovanje ljudi svih vera i prilikom svog nedavnog ustoličenja u Peći, još jednom je pozvao na miran suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji'', podsećaju iz Eparhije.
Nažalost, kako dodaju, vlasti u Prištini već nedeljama nastavljaju sa retorikom koja ima za cilj da kriminalizuje ceo srpski narod, pa čak i SPC koja je izlazila u javnost samo sa pozivima na mir i zahtevima za poštvanjem svojih prava.
''Nedavni intervjui Kurtija u kojima otvoreno napada i nepravedno optužuje SPC, razni spiskovi koje javno objavljuju poslanici kosovske skupštine u kojima se SPC pominje kao nekakva ekstremistička organizacija, kao i stalni pokušaji da se naša Crkva uvuče u politički narativ, izazivaju ozbiljnu zabrinutost. Za vreme sadašnje kosovske vlade međuetnički odnosi su višestruko pogoršani, odnosi kosovskih institucija i naše Crkve, na kojima smo godinama radili u duhu saradnje i dijaloga, nikada nisu bili na nižem nivou. Retorika koja projavljuje otvorenu etničku mržnju prema svemu srpskom i pravoslavnom duboko preti da nas sve vrati dvadeset godina unazad'', navodi se u saopštenju.
Ovakva situacija, kako ističu iz Eparhije, ne vodi boljoj budućnosti ne samo Srba, nego ni kosovskih Albanaca i drugih zajednica na KiM
''SPC se poslednjih nedelja dok traje najnovija kriza na severu Kosova nije oglašavala nikakvim političkim izjavama jer mi nismo politička organizacija, a naša Eparhija je javno pozvala je na mir i uzdržanost i rešavanje svih problema dijalogom. To i mi činimo ovaj put apelujući na sve da pokažu odgovornost u ovoj situaciji i sačuvaju mir i prisebnost, ne služeći se bilo kakvim vidom nasilja ili agresivne retorike. Posebno očekujemo od međunarodnih predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći da ne dođe do eskalacije postojeće krize i da prestane ono što Srbi na KiM s pravom doživljavaju kao otvoreni progon'', piše u saopštenju.
Patrijarh Porfirije stiže u Pećku patrijaršiju - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2022
SRBIJA
Priština zabranila patrijarhu Porfiriju da ode u Pećku patrijaršiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala