- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Zapad blokirao inicijative Moskve za jačanje režima neširenja biološkog oružja

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaLaborant
Laborant - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2022
Pratite nas
Zapad je blokirao inicijative Rusije o jačanju režima neširenja biološkog oružja, a SAD su otvoreno izjavile da neće dozvoliti formulacije o potrebi da se sprovode provere, izjavio je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku odbranu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov.
Deveta konferencija država potpisnica Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja (KBTO) održana je od 28. novembra do 16. decembra u Ženevi „u senci skandala sa vojno-biološkom aktivnošću SAD u Ukrajini i porastom obolevanja od svinjskog gripa N1H1 i širenja afričke svinjske kuge“, podsetio je Kirilov.
Na konferenciji su razmatrana pitanja trenutnog statusa KBTO, poštovanja njenih odredbi, povećanja „transparentnosti“ nacionalnih bioloških programa.
Kirilov je podsetio da je Rusija predložila niz inicijativa za jačanje režima neširenja biološkog oružja i poboljšanje mera za izgradnju poverenja u okviru Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja. Pre svega, predlagala je nastavak pregovora o izradi sveobuhvatnog pravno obavezujućeg protokola uz Konvenciju sa efikasnim mehanizmom provere koji bi uključivao liste patogena, toksina, specijalizovane opreme.
Druga inicijativa je predviđala proširenje formata mera za jačanje poverenja davanjem informacija o istraživanjima i razvoju u oblasti biološke zaštite koja se sprovode van nacionalne teritorije. Treća inicijativa se odnosila na formiranje naučnog savetodavnog komiteta za procenu dostignuća u oblasti nauke i tehnologije koji bi imao široku geografsku zastupljenost i jednaka prava učesnika. Četvrta inicijativa bila je korišćenje mobilnih bio-medicinskih timova u okviru KBTO.
„Kolektivni Zapad je blokirao ove predloge. Samo predlozi o početku pregovora o formiranju naučnog savetodavnog komiteta nisu naišli na negodovanje. SAD su otvoreno izjavile da u završnom dokumentu neće dozvoliti formulacije o važnosti pravno obavezujućeg protokola i procedura provere, iako je više od 120 zemalja podržalo tu inicijativu“, saopštio je Kirilov.

SAD blokiraju KBTO zbog lobiranja farmaceutskih kompanija

Kirilov je izjavio da SAD blokiraju mehanizam za proveru u okviru Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja zbog lobiranja velikih farmaceutskih kompanija.
General je podsetio da je još početkom 90-ih, u okviru Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja, Rusija pristala da otvori laboratorije koje nemaju vojnu namenu za potrebe američkih i britanskih zvaničnika na recipročnoj osnovi. U skladu sa dogovorima, grupa ruskih eksperata obavila je inspekcije u preduzećima kompanije „Fajzer“, pritom je najavila proveru 48 sati ranije.
„Ovakve posete izazvale su izuzetno negativnu reakciju američkih farmaceutskih proizvođača. Pod izgovorom da inspekcije ugrožavaju poslovne interese i intelektualnu svojinu, američka vlada je blokiranja sve dalje pokušaje sprovođenja kontrolnih procedura“, istakao je Kirilov.
On je naglasio da u interesu farmaceutskih giganata SAD prebacuju istraživanja, koja su sporna sa pravne i etičke tačke, na teritoriju trećih zemalja.
„To istovremeno omogućava da se istraživanja, koje je naručio američki vojni resor, ne navode u godišnjem izveštaju u okviru Mera za jačanje poverenja KBTO“, dodao je on.
Biološko oružje - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusko Ministarstvo odbrane otkriva ko su novi učesnici vojno-bioloških projekata u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala