- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Važe li i za film balkanska pravila? | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2022
Pratite nas
U „Orbiti kulture“ istražujemo kako Ivana Dimić piše iz mrtvog ugla, a Darko Bajić snima - u direktnom prenosu
Orbita kulture
24 Decembar 2022, 10:00
„Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
Ubeleži u svoj kalendar
Zašto i danas, posle višedecenijskog rada na filmu i posle uspešnih pozorišnih predstava, smatra da umetnost, a naročito film, mora da provocira, kako se za vreme rata režira ostvarenje poput „Rata uživo“ i zašto nikada nije mario za „vremensku distancu“ – pitamo reditelja Darka Bajića, dobitnika nagrade za životno delo Udruženja filmskih umetnika Srbije.
Po čemu je bio prepoznatljiv književnik Dejan Tiago Stanković koji nas je ove sedmice napustio, o kakvom spoju originalnosti i lakoće pripovedanja je reč, za orbitu kulture otkrivaju urednici Tiagovih knjiga Srđan Krstić i Vladislav Bajac.
Kako je predstavljena Gračanica na velikoj izložbi "Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina", otvorenoj u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, objašnjava autorka ove postavke Aleksandra Davidov Temerinski.
Šta saznajemo o velikom piscu Vladanu Desnici iz njegove jedine pesničke knjige "Slijepac na žalu", koja je, u vreme objavljivanja dočekana veoma oštrim primedbama kritičara, da li je studija Non omnis moriar, koju je objavio Institut za književnost i umetnost nastala iz želje da se skrene pažnja na zanemarene vrednosti ove zbirke i na neki način ispravi nepravdu prema Desnici - pitamo autora ove naučne monografije, Vladana Bajčetu.
Kako se pišu priče iz žanra fantastike gogoljevskog tipa, da li je moguće na Balkanu nadmudriti i samog đavola koji odatle ide neobavljena posla – jer je sve i pre njega već demonizovano, ima li u takvoj stvarnosti mesta za ljubav, toplinu i plemenitost – pitamo autorku knjige „Mrtvi ugao“ i jednog od vodećih pisaca kratke priče Ivanu Dimić.
Gošća „Orbite“ je i primadona Jasmina Trumbetaš Petrović, princeza Turandot iz istoimene opere koja je premijerno izvedena 23. decembra na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Orbita kulture, 23.12.2022.

O emisiji “Orbite kulture”

U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala