- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Pokušaji da se podrije naš tehnološki razvoj osuđeni na neuspeh

© Mihail TurgievZgrada ambasade Rusije u Vašingtonu
Zgrada ambasade Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
Pratite nas
Pokušaji Sjedinjenih Američkih Država da podriju tehnološki razvoj Rusije osuđeni su na neuspeh, izjavio je savetnik ambasadora u Vašingtonu Andrej Ledenjov, komentarišući nove američke sankcije.

„Nekonstruktivne odluke američkih vlasti nastavljaju da produbljuju jaz u bilateralnim odnosima. Ovde tvrdoglavo odbijaju da shvate da su pokušaji potkopavanja tehnološkog razvoja Rusije osuđeni na neuspeh. Štaviše, prouzrokuju ozbiljne negativne posledice po treće zemlje“, rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, SAD nove ograničavajuće mere protiv Rusije pokušavaju da opravdaju lažnim izjavama.

„Izrazito propagandni argumenti lokalnih zvaničnika mogu se tumačiti tako kao da će nova ograničenja doprineti bezbednosti plovidbe Crnim morem. Proširiće se isporuke ukrajinskog žita na svetska tržišta. Istina, ovde se nisu potrudili da objasne na koji način?“, zapitao se Ledenjov.

Diplomata ističe da uključivanje u sankcione spiskove velikih naučnih instituta nije u skladu sa interesima istraživačkih krugova SAD.
„Američki naučnici više puta su izražavali žaljenje, pa čak i bojazan zbog prekinutih profesionalnih veza sa ruskim kolegama. To ima posledice po celu svetsku zajednicu, pred kojom stoje suštinski izazovi, koji zahtevaju zajednička rešenja“, dodao je diplomata.
Sjedinjene Američke Države su 15. decembra proširile sankcije Rusiji. Na „crnu listu“ Vašingtona uključen je ruski preduzetnik Vladimir Potanjin, ruski zvaničnici, deset ruskih organizacija koje su povezane sa brodogradnjom i moreplovstvom, uključujući Koncern Elektropribor, Institut za okeanologiju, Naučno-istraživački institut za brodogradnju, Institu za okeanologiju.
Istog dana su stalni predstavnici zemalja EU usaglasili deveti paket sankcija protiv Rusije.
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
RUSIJA
Ruski ambasador: Američka administracija se u svojoj politici zaglavila u eri Hladnog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala