- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Petnjičani traže granični prelaz prema Srbiji

© Nebojša PopovićSelo Petnjica u opštini Šavnik, odakle su Karadžići
Selo Petnjica u opštini Šavnik, odakle su Karadžići - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
Pratite nas
Meštani bihorskog sela Savin Bor zatražili su od nadležnih državnih organa da u što kraćem roku donesu odluku da se iznad mesta Kruščica, u delu Pešterske visoravni, otvori granični prelaz prema Srbiji.
Oni kažu da je reč o korisnoj inicijativi, čijom bi se realizacijom dao doprinos razvoju, ne samo Bihora, već čitavog severa Crne Gore.
Predsednik petnjičke Mesne zajednice Savin Bor, Senad Rastoder, ističe da je narod u Bihoru, a naročito u ovom selu i okolnim mestima, prirodno upućen na saradnju sa ljudima koji žive u tom deli Pešterske visoravni.

„Nas sa Srbijom razdvaja samo administrativna granica i ništa drugo. Odavde do Tutina je udaljenost isto kao do Petnjice“, kazao je Rastoder u izjavi za portal RTCG.

Dodaje da se uspostavljanjem državne granice na ovom području lokalno stanovništvo suočilo sa svakavim problemima, jer im je u ovom delu onemogućen slobodan prolaz ka teritoriji Srbije.
„Zato je potrebno u što kraćem roku otvoriti granični prelaz na Pešterskoj visoravni kako bi se stanovništvu iz pograničnog pojasa omogućilo da iz ekonomskih, rođačkih i susedskih odnosa nesmetano prelazi granicu“, kaže predsednik mesne zajednice Savin Bor.
Rastoder kaže da bi otvaranje graničnog prelaza u delu Pešterske visoravni pozitivno uticalo na izgradnju putne infrastrukture i smanjivanje regionalnih razlika.
Iako se radi o planinskom mestu, smeštenom na preko hiljadu i dvesta metara nadmorske visine, u mesnoj zajednici Savin Bor živi preko 500 stanovnika.
Da život u ovom kraju nije stao ukazuje i osnovna škola na Savinom Boru koja sa područnim odeljenjima broji preko 120 učenika.
Stanovnici ovog i susednih sela, kao i petnjičke opštine, traže samo kraći put do suseda na Pešterskoj visoravni. Slučaj bihorskih sela u dijelu prema Pešterskoj visoravni najbolje ilustruje kako su administrativne granice na prostoru bivše Jugoslavije prekinule veze među ljudima, koji su prirodno upućeni jedni na druge.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala