- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Na pomolu nova sramotna odluka – koriste Rusiju da bi ukinuli plemenitu veštinu?!

© Sputnik / Lola ĐorđevićSvetsko prvenstvo u boksu
Svetsko prvenstvo u boksu - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
Pratite nas
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u četvrtak je objavio mogućnost isključenja boksa sa Igara u Parizu 2024, rekavši da je vrhovno svetsko boksersko telo, pod vođstvom Rusije, pokazalo da "nema stvarnog interesa za sport ili za njegove sportiste".
Međunarodnoj bokserskoj asocijaciji (IBA) oduzeto je učešće u organizaciji bokserskog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, a boks nije bio u početnom programu za Igre u Los Anđelesu 2028., u iščekivanju reformi koje zahteva MOK.
Kvalifikacije za bokserski turnir u Parizu 2024. organizuje MOK, ali je rekao da zabrinutost u vezi sa IBA znači da će doneti dalje odluke, koje će „možda morati da uključe i izbacivanje boksa iz programa Olimpijskih igara u Parizu 2024.“
„Nedavni kongres IBA je još jednom pokazao da oni nemaju pravi interes za bokserski sport i boksere, već da ih zanima samo vlastita moć. Odluke i rasprave da se bokseri drže dalje od olimpijskih kvalifikacija i Olimpijskih igara, ne mogu se drugačije shvatiti, rekli su iz MOK-a.
IBA vodi Rus Umar Kremljev, uz podršku ruske energetske kompanije Gazprom. Portparol MOK-a rekao je da je IBA nedavno produžila ugovor sa Gazpromom i pokazala da „nema volje razumeti stvarne probleme“.
„Produžetak sponzorskog ugovora sa Gazpromom, kao jedinim glavnim sponzorom IBA, pojačava zabrinutost, koju je MOK uvek i iznova izražavao od 2019.“, dodao je portparol MOK.
Na vanredni kongresu IBA u septembru izglasano je da novih izbora ne bude, dopuštajući tako Kremljevu da ostane predsednik, nakon što je Sportski arbitražni sud (CAS) presudio da je holandskom kandidatu Borisu van der Vorstu pogrešno onemogućena kandidatura.
Ranije ovog meseca, IBA je optužila organizatore Olimpijskih igara u Parizu za „progon“, kao odgovor na suspenziju zbog pitanja upravljanja i finansija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala