- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Miroslav Maksimović i Evgenije Vodolazkin dobitnici nagrada Andrićevog instituta

© Sputnik / Aleksandar MilačićSpomenik Ivu Andriću
Spomenik Ivu Andriću - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
Pratite nas
Srpski pesnik Miroslav Maksimović dobitnik je književne „Velike nagrade Ivo Andrić“ za životno delo koju dodeljuje Andrićev institut. Priznanje za najbolji roman dobio je ruski pisac Evgenije Vodolazkin za ostvarenje „Brizbejn“.
Dobitnik nagrade za životno delo, Miroslav Maksimović, jedan je od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika, čija su dela prevođena na mnoge strane jezike.
Slađana Ilić, predsednica žirija istakla je da njegova poezija prikaz životnih radosti i teškoća modernoga čoveka.
„Njegov opus sadrži i autopoetičke motive i teme, svest o prirodi pesme i pevanja, ali i uspostavljanja odnosa između visokoosetljivog bića pesnika i sveta u kojem je zatečen“, rekla je Ilićeva.
Za člana žirija Mila Lompara, Maksimovićeva poezija je specifičan glas u srpskoj književnosti.
„On je vrlo dugo bio pesnik svakodnevice i uobičajenog toka stvari, koji je zahtevao depatetizujući govor. On je neutralisao visoke patetične doživljaje egzistencije“, naglasio je Lompar.
Nagradu za roman godine dobio je Eevgenije Vodolazkin za roman „Brizbejn“. Jedan je od njznačjnih savremenih ruskih pisaca. Opravdao je visoke kriterijume priznanja koje dodeljuje Andrićev institut.
„Ovdje je reč o prvoklasnom ruskom piscu koji vraća poverenje u kontiuitet ruskog duha i ruske kulture. Doktor je filologije, učenik slavnog akademika Lukačova. Vodolazkin je počeo da piše tek u 40. godini, jer se do tada pripremao da bude ozbiljan stvaralac“, kaže član žirija Želidrag Nikčević.
„Velika nagrada Ivo Andrić“ dodeljuje se od 2015. godine, kada su nagrađeni Matija Bećković i Vladimir Kecmanović, a nakon njih laureati su između ostalih bili Dušan Kovačević, Rajko Petrov Nogo, Zahar Prilepin, Ju Hua i Peter Handke, prenela je RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala