- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Americi preti „ciklon bomba“: Ledeno hladna arktička masa već stigla, otkazano više od 4.500 letova

© Tanjug / David Joles/APOdleđivanje aviona na aerodromu u Mineapolisu
Odleđivanje aviona na aerodromu u Mineapolisu - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
Pratite nas
Veliki deo SAD zahvatila je veoma hladna vazdušna masa sa Arktika, a zbog olujnog vetra i mećava na aerodromima širom zemlje je otkazano više od 4.500 letova.
U većem delu zemlje izdat je crveni meteoalarm, a očekuje se da će sneg tokom predstojećeg vikenda prouzrokovati velike probleme u saobraćaju, prenosi Rojters.
Američka automobilska asocijacija procenjuje da je 112,7 miliona ljudi planiralo da putuje tokom praznika u periodu između 23. decembra i 2. januara.
Veliki aerodromi, među kojima je i onaj u Čikagu, kao najprometniji u SAD-u, već su otkazali letove, očekujući snežnu oluju.
Više od 4.500 letova zakazanih za juče i danas je otkazano, a samo na dva velika aerodroma u Čikagu otkazano je više od 1.200, navodi se na servisu za praćenje letova FlightAware.
Očekuje se da će predstojeća oluja doneti mećave u regionu Velikih jezera, jake kiše praćene naglim padom temperatura na istočnoj obali, udare vetra od 60 milja na sat (100 kilometara na sat) i izuzetno hladno vreme sve do juga i meksičke granice.
Postoji mogućnost da se oluja pretvori u fenomen koji meteorolozi nazivaju „ciklon bomba“ - oluja koja za kratko vreme postane snažna, saopštila je Nacionalna meteorološka služba (NVS).
Ciklon bi mogao da izazove jake snežne padavine i jake vetrove kao i da stvori gotovo nultu vidljivost na putevima, saopštila je meteorološka služba.
Izlaganje takvim uslovima bez adekvatne zaštite može izazvati promrzline u roku od nekoliko minuta, upozorava NVS.
Kako su saopštili, mogući su i prekidi struje, kao posledice jakih vetrova, snega u kombinaciji sa većom potrošnjom električne energije.
Dodaju da ekstremna hladnoća predstavlja posebnu opasnost za stoku u regionima u kojima je stočarstvo dominantna poljoprivredna grana.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala