- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Zavet“ Ilona Maska: Kosovo je Srbija!

© AP Photo / John RaouxIlon Mask
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Pratite nas
Iako nemamo informaciju zbog čega je Tviter suspendovao prefiks za Kosovo sa ove društvene mreže, ovaj potez može da izgleda logično ako u obzir uzmemo šta je sve Ilon Mask uradio otkako je preuzeo upravljanje ovom kompanijom.
Ovako stručnjak za medije, reditelj i profesor na beogradskom Fakultetu za medije i komunikacije Stanko Crnobrnja, komentariše vest da je Tviter suspendovao Kosovo sa liste državnih prefiksa.
Podsećamo, brojni korisnici ove društvene mreže sa Kosova i Metohije juče su se žalili da Kosova nema na spisku država na Tviteru, kao i da je ukinut pozivni broj +383, koji takozvano Kosovo koristi u međunarodnom telefonskom saobraćaju.
Bez državnog prefiksa i pozivnog broja nemoguće je otvoriti novi nalog na Tviteru, a za to što se desilo korisnici Tvitera sa Kosova i Metohije okrivili su novog vlasnika Tvitera Ilona Maska.

Ono što je logično za Amerikance, nije logično za Maska

Ako bismo se stavili u ulogu Amerikanca koji vodi američku kompaniju, postupak Tvitera izgleda nelogično, s obzirom da su Sjedinjene Države jedan od najvatrenijih zagovornika kosovske nezavisnosti. To je tačno, ističe Crnobrnja, s tom razlikom što Ilon Mask nije tipičan Amerikanac, a u bukvalnom smislu je Južnoafrikanac.
„Ljudi ne uzimaju u obzir da on ima neke druge gene, da drugačije razmišlja, da verovatno ima i drugačije porodično vaspitanje i pogled na svet i to sve pokazuje javno! I to nije neka velika misterija. On je u prvom licu otvoren i javan. On je to uradio zato što verovatno vidi da je to divlja država“, konstatuje Crnobrnja.

Mask misli svojom glavom

Sa druge strane, ako bismo odluku o suspenziji Kosova stavili u kontekst svega ostalog što je Mask uradio otkako je postao vlasnik Tvitera, videli bismo da se radi o borbi u kojoj pokazuje veliku hrabrost, dodaje naš sagovornik.
Između ostalog, Mask je na Tviter vratio bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, a takođe je i objavio internu dokumentaciju koja pokazuje kako je bivše rukovodstvo Tvitera zataškavalo korupcionašku aferu u koju je bio umešan sin sadašnjeg američkog predsednika Džozefa Bajdena, Hanter. Zbog svega toga, Masku je „glava u torbi“, kaže Crnobrnja.
„Zanimljiva je priča koja će se tek odvijati, a suspenzija Kosova je samo jedan mali detalj u kome pokazuje da Mask misli glavom i da ima principe kojima se rukovodi“, ističe Crnobrnja.
Ilon Mask za ime svoje kompanije „Tesla“ nije slučajno uzeo ime Nikole Tesle i velika je šteta što Srbija kao država nema bliže kontakte sa Maskom, dodaje Crnobrnja.
„Tu smo mi, nekako, podbacili. Jer on sad, u stvari, pokazuje da radi za nas, da tako kažem. Ovim činom, a sigurno i nekim drugim, potencijalno bi mogao da bude od pomoći“, zaključuje Crnobrnja.
Tviter - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2022
SRBIJA
Tviter suspendovao Kosovo sa liste državnih prefiksa?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala