- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ni „policajac“ ni Bosanac – dok čeka novi izazov Vladan je izabrao Srbiju!

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICVladan Kovačević
Vladan Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Pratite nas
Kao grom iz vedra neba pojavila se informacija da je Vladan Kovačević, bivši mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine, odlučio da stane pod zastavu Srbije i bori se za poziciju golmana, svega nekoliko nedelja pošto je odbio da iz poljskog Rakova pređe u škotski Rendžers.
Momak rođen u Banjaluci 1998. godine je profesionalnu karijeru startovao u Sarajevu za koje je nastupao tri sezone pre nego što se otisnuo put Poljske gde je proglašen i za najboljeg čuvara mreže prvenstva.
Velike nade su u njega polagali u Bosni i Hercegovini, nekoliko puta je dobijao pozive za seniorski tim, ali se nikada nije odazvao za zvanična okupljanja.
„Srećan sam zbog poziva, na meni je da se dokazujem, da iskoristim okupljanje da se što bolje predstavim i pomognem reprezentaciji“, rekao je Kovačević noseći trenerku reprezentacije BiH pred prijateljske utakmice sa Gruzijom i Luksemburgom u martu ove godine.
Ipak, stvari su se promenile u međuvremenu, Kovačević je dobio poziv Srbije i trebalo je da se nađe na spisku reprezentativaca za put u Ameriku, ali mu to nije dozvolio klub.
To ne menja stvari što se Kovačevićeve odluke tiče, on će u narednom periodu stati pod zastavu Srbije i boriće se za mesto u velikoj konkurenciji.
Zasad je prvi izbor selektora Dragana Stojkovića Vanja Milinković-Savić, tu su Predrag Rajković i Marko Dmitrović kao starosedeoci, a priliku čekaju Marko Ilić, Mile Svilar i Đorđe Petrović.
U odnosu na sve pomenute, Kovačević se nalazi u žiži interesovanja i prethodnih meseci se mnogo spekulisalo o tome da bi mogao da napusti Poljsku.
Mladi čuvar mreže se našao na listi želja škotskog Rendžersa, ali je odbio transfer u redove popularnih „policajaca“ i čeka bolje ponude – govorilo se da je Benfika jedan od zainteresovanih klubova, ali je u igru ušao i Bajer iz Leverkuzena.
„Imam ponudu Benfike, ali ćemo videti šta će se dogoditi“, rekao je nedavno Kovačević.
Njegov nekadašnji trener Adnan Salman je otkrio i zašto je Vladan odbio Rendžers.
„Vladan je mnogo napredovao u Poljskoj, izabran je za golmana sezone, ali verujem da nije dostigao svoj pun potencijal. Što se Benfike tiče, stil igre verujem da bi mu odgovarao, morao je ranije da bude pozicioniran dalje od svog gola kada ekipa napada, praktično da igra kao centralni bek. Visok je, moderan je golman, a ima i odličnu tehniku igre nogama“, rekao je Salman.
Upravo su te karakteristike ono što od svojih golmana želi selektor Srbije Stojković i zbog toga se Milinković-Savić profilisao kao prvi izbor za „crtu“, a Kovačević bi u narednom periodu mogao da bude idealna zamena za njega.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala