- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski patrijarh: Da li je mržnja prema pravoslavlju dovela do bombardovanja Jugoslavije?

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Pratite nas
Sukob u Ukrajini je posledica dugotrajnog civilizacijskog sukoba, izjavio je patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril.

"Osvrćući se na okolnosti iz kojih je ovaj sukob krenuo, možemo, između ostalog, u njima uočiti neospornu versku dimenziju: iracionalnu mržnju prema narodima koji ispovedaju pravoslavlje. A ako pogledamo u prošlost, moramo postaviti pitanje: da li je ta mržnja i bila razlog da se celokupna moć zapadne vojne mašinerije obruši na Jugoslaviju 1999. godine? Nije li to razlog što se ekonomskim i političkim ucenama, uz pomoć takozvanih obojenih revolucija, dosledno zabija klin između zemalja čiji su narodi nosioci pravoslavlja?", rekao je patrijarh okupljenom sveštenstvu svoje eparhije.

Manifestacija ove mržnje se, po njegovim rečima, vidi u progonu Ukrajinske pravoslavne crkve, podsticanju raskola od strane državnih organa Ukrajine, a kasnije i, nažalost, podržavanje svega toga od strane pojedinih poglavara Pomesnih Crkava, koji sprovode volju međunarodnih pokrovitelja.
"Ruski mirovni napori u cilju okončanja rata (u Donbasu) dosledno su sabotirale i ukrajinske vlasti i zapadne zemlje, a dalji razvoj događaja o tome jasno svedoči. Mirovni pregovori nisu zaustavili rat, naprotiv – jedna strana u sukobu je cinično koristila pregovore za gomilanje snaga i dalju eskalaciju. Štaviše, postalo je očigledno da su oni koji su rasplamsali vatru građanskog sukoba u Ukrajini želeli, a žele i danas, da je prošire na sve zemlje ruskog sveta, na celokupnu teritoriju naše kanonske Crkve – na Rusiju, Belorusiju, baltičke zemlje, Moldaviju, zemlje Kavkaza i Srednje Azije“, rekao je patrijarh.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala