- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Nećemo dopustiti da se istina o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“ „gurne pod tepih“

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u Baltičkom moru
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Pratite nas
Rusija neće odustati od zahteva da učestvuje u istrazi o terorističkim aktima na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu, komentarišući objavu „Vašington posta“ da niz zapadnih činovnika u privatnim razgovorima priznaje da Rusija nije umešana u eksplozije na gasovodima.

„Naša zemlja neće dozvoliti da se 'gurne pod tepih' neprijatna istina o onome što se dogodilo na gasovodima 'Severni tok'. Nastavićemo da insistiramo na svestranoj i transparentnoj istrazi uz učešće Rusije“, navodi se u komentaru diplomatske misije.

Ambasada je pozdravila što se novinari ne bave spekulacijama u kojima se Rusija optužuje za ono što se dogodilo, već pokušavaju da se dokopaju istine.

„Treba pretpostaviti da rezultat istraživanja novinara ne odgovara previše onima koji koriste svaku priliku za demonizaciju Rusije. Nakon tri meseca prikupljanja podataka, na žalost naših klevetnika, nisu pronađeni dokazi o famoznoj ruskoj 'umešanosti'. U svetlu toga, potpuna ćutnja administracije prilično govori sama za sebe“.

Diplomate su zatražile odgovor na pitanje ko je imao koristi od igranja na „kartu Rusije“, istakavši da je odgovor na njega očigledan.
Prethodno je list „Vašington post“ objavio da niko od zapadnih činovnika ne sumnja u to da je napad na gasovode bio isplaniran. Prema rečima neimenovanih izvora, čak i oni koji su upoznati s ekspertizama, nemaju na osnovu čega da zaključe da je diverzija povezana s Rusijom.
Teroristički napadi dogodili su se 26. septembra, istovremeno na dva ruska gasovoda koji izvoze gas u Evropu – na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je došlo do velikih oštećenja i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o delu međunarodnog terorizma.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
RUSIJA
Pojavio se novi snimak sa mesta eksplozije na gasovodima "Severni tok"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala