- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srpski džin među američkim Liliputancima

© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Pratite nas
Posle dva uzastopna priznanja za najboljeg igrača čitave NBA lige, Nikola Jokić nastavlja da briljira i stalno da iznenađuje svojim igrama, ali i statističkim parametrima koji ostavljaju bez daha.
Najbolji centar planete, verovatno jedan i od najboljih u istoriji igre, trenutno je treći najbolji asistent u NBA ligi što je sve samo ne uobičajeno za košarkaše na njegovoj poziciji.
Da je tako potvrđuje i činjenica da je Jokić jedini među najboljih deset asistenata koji za prirodnu poziciju nema plejmejkersko zaduženje.
Najbolji dodavač lige posle 30 odigranih utakmica je Tajris Halibarton iz Indijane sa ukupno 10,6 uspešnih asistencija po utakmici, a prati ga Trej Jang, saigrač Bogdana Bogdanovića iz Atlante sa 9,8.
Na korak od njega je Jokić sa 9,2 asistencije na 27 odigranih utakmica, dok se iza njega nalazi Luka Dončić sa 8,7, a najbolju petorku dodavača kompletira Darijus Garland iz Klivlenda sa 7,8.
Slede sve plejmejkeri, Dža Morent, Rasel Vestbruk, Džru Holidej, Markus Smart i Stef Kari, a posle Jokića prvi igrači na višim pozicijama u timu sa velikim brojem asistencija su Lebron Džejms (12. pozicija), Domantas Sabonis (13. pozicija) i Drejmond Grin (14. pozicija).

Božićni spektakl

Priliku da na velikoj sceni ponovo predstavi svoje umeće Jokić će imati u posebnim utakmicama za katolički Božić, 25. decembra kada će njegov Denver igrati protiv Finiksa.
Jokić će imati priliku da obori čak tri rekorda, poenterski za Denver u mečevima na Božić drži Den Ajzel sa 37 poena davne 1979. godine, skakački Kenjon Martin sa 14 iz 2009, a u asistencijama srpski centar je sa deset izjednačen sa Džordžom Meginisom.
Ta utakmica će biti poslednja toga dana, a pre toga na terenu će se naći Memfis i Golden Stejt, Milvoki i Boston, Lejkersi i Dalas, odnosno Filadelfija i Njujork.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala