- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Lekić: U novoj vladi Crne Gore DF, Demokrate, URA...

© Youtube/Igor TosicMiodrag Lekić
Miodrag Lekić - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Pratite nas
Lider Demosa Miodrag Lekić smatra da nema razloga da međunarodni partneri ne uspostave saradnju s Vladom koja bi bila na osnovu aktuelnog Zakona o predsjedniku.
Ministri spoljnih poslova Austrije i Slovenije Aleksander Šalenberg i Tanja Fajon pozvali su juče u Podgorici na hitan izbor sudija Ustavnog suda, poručujući da će EU ozbiljno razmotriti da li će sarađivati sa Vladom koja bi bila fomirana na osnovu aktuelnog, kako kažu, upitnog Zakona o predsjedniku.
Lekić je u emisiji „Argumenti“ na TVCG, kazao da očekuje da neće biti smetnji, jer se radi na postupku koji je baziran na demokratskim pravilima, odnosno na volji parlamentarne većine.
Lekić, kojeg parlamentarna većina predlaže za premijera 44. vlade, rekao je da će početi konsultacije sa partijama kada bude imenovan za mandatara. U njegovoj Vladi, kako je dodao, bili bi DF, Demokrate, URA i ostatak stranaka okupljenih u većini.
„Bili bi u njoj svi, a prije svega najjače stranke. Ako smo 2020. imali zajedničku pobjedu, onda i ta Vlada treba da bude zajednička...Ne mora biti proporcionalna zastupljenost, u odnosu na rezultate. Neki su iskazali kompromis i da imaju manje ministara nego što bi im u odnosu na rezultat pripadalo“, istakao je on.
O porukama međunarodne zajednice koje se tiču DF-a, a koje nijesu afirmativne, rekao je da će oni koji to uslovljaju morati i da argumentuju.
„DF će biti prisutan u Vladi, ovo olako davanje etiketa je prevršilo svaku mjeru....Koga ste čuli iz DF da javno saopštava da je Rusija u pravu i da ne izražava solidarnost sa Ukrajinom..Ne vidim razlog da neko ne upostavi odnose sa budućom Vladom..”, naveo je Lekić.
Lekić je i večeras ponovio da predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović blokira političke procese u Crnoj Gori. On je je rekao da se parlamentu oduzima pravo da preduzima inicijativu formirajući većinu, sprečava se formiranje Ustavnog suda i, ono što je posebno nečuveno, ne omogućava se prenos vlasti u Podgorici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala