- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Beogradski nadbiskup u Božićnoj poslanici: Otvorimo se božanskoj ljubavi i darujmo je bližnjima

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆBeogradski nadbiskup Ladislav Nemet
Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Pratite nas
Novi beogradski nadbiskup Ladislav Nemet poručio je danas u Božićnoj poslanici da u ovom svetu „krhke“ ljubavi posebnu pažnju obratimo na božansku ljubav i iz nje učimo kako je moguće vredno paziti, poštovati i voleti jedni druge i težiti mirnom suživotu.
On je naveo da je naše društvo danas puno laži i prevara „čega je izvor strah“, dodajući da se laži šire svim kanalima i pokušavaju da naša srca učine tvrdim, nesrećnim i nemirnim.
Kazao je da je laž koja nam truje život i društvo namerna i da iza nje stoji onaj ili oni koji po svaku cenu žele da unište naše međuljudske odnose, zavade ljude dobre volje, poremete naše živote i podstaknu nas na svađe i mržnju.
Beogradski nadbiskup je istakao da Isusovo rođenje svedoči o Božjoj snazi i o tome da je prihvatanje ljubavi snaga koja povezuje Boga i čoveka i da je izvor mira, te poručio da primimo vitlejemsku radost i ljubav.
„Otvorimo se božanskoj ljubavi koja se izliva na nas i darujmo je svojim bližnjima i svom najbližem okruženju. Neka ovaj blagdan bude obnova, obnova u ljubavi, metanoja, kako su znali govoriti prvi hrišćani. Božanska ljubav, koja je u Isusu došla među nas, neka nas osnaži i ohrabri kako laž i zlo u svetu i među nama ne bi više trovali ljude, već nas primljena božanska ljubav sve ispunila radošću“, naveo je.
Poručio je da zato treba da budemo hrabri i kažemo NE lažima koje nas bole i truju naše živote i u Srbiji i u susednim zemljama, a da odlučno kažemo DA božićnoj radosti.
„Povucimo se u mir i tišinu nekoliko trenutaka i pokušajmo u dubini svoje duše pronaći dostojan dar koji ćemo, pojedinačno i zajedno, prineti pod noge rođenom u Vitlejemu Isusu Hristu“, rekao je beogradski nadbiskup.
Svima koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru ili malo kasnije po Julijanskom, poželeo je srećne praznične dane, pune milosti i radosti.
„Čestit Božić i sretnu Novu godinu želim svima vama“, dodao je beogradski nadbiskup.

„Moj glavni zadatak je da integrišem hrišćane u crkvu“

Nadbiskup je, nakon čitanja Božićne poslanice, na pitanje novinara šta će biti njegov glavni zadatak kao beogradskog nadbiskupa, rekao da mu je najvažniji pastoralni zadatak za koji ga je papa postavio u Beograd.
„Pastoralni zadatak je da tražim katolike, hrišćane koji su povezani sa našom crkvom. Možda još nisu toliko baš integrisani kako bi to trebalo, ali to ćemo raditi zajedno sa mojim saradnicima, sveštenicima i redovnicima koji su na terenu Beogradske nadbiskupije“, rekao je Nemet.
Naveo je da to što u Beogradu postoji katolička nadbiskupija pokazuje da je Beograd za Katoličku crkvu važno mesto, te dodao da će Beogradska nadbiskupija 2024. godine slaviti stogodišnjicu postojanja.
Na pitanje da li će nastaviti putem Stanislava Hočevara, koji je pre njega bio beogradski nadbiskup, Nemet je rekao da će nastaviti ono što je Hočevar radio, te da je spreman za dijalog.
„Tražim saradnju sa svima, posebno tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama. Nisu svi isti ne zbog kvaliteta ili načina života već zbog značaja koji zauzimaju u društvu. Srpska pravoslavna crkva sa patrijarhom Porfirijem je naravno broj jedan i svakako nameravam sa njima bliže sarađivati jer su većinska crkva koja može i da nas vodi u nekim pitanjima, ne govorim o nekim verskim tajnama već o onome što je u društvu važno za nas“, rekao je Nemet.
Nadbiskup mons. Ladislav Nemet - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
DRUŠTVO
Ustoličen novi nadbiskup Ladislav Nemet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala