Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić u Bakuu: Alijev razume teškoće Srbije za očuvanje teritorijalnog integriteta i Rezolucije UN

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Instagram/buducnostsrbijeavPredsednik Srbije Aleksandar Vučić u Bakuu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Bakuu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bakuu, posle sastanka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, da mu je zahvalan na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i što razume teškoće sa kojima se Srbija suočava po tom pitanju, kao i kada je reč o očuvanja poretka UN i Rezolucije UN na teritoriji naše zemlje.

"Razgovarali smo o svim oblicima saradnje. Naše prijateljstvo je čvrsto i iskreno i ne postoji način da neko okrene Azerbejdžan protiv Srbije i obrnuto. Nema tog pritiska i mogućnosti da neko to uradi", istakao je Vučić.

Naglasio je da se dve zemlje međusobno podržavaju kada je u pitanju teritorijalni integritet, da je to danas još čvršće nego pre i da će tako i ostati u budućnosti.

"Zahvalan sam mu na tome i što razume naše teškoće sa kojima se suočavamo", poručio je Vučić.

Rekao je da od predsednika Azerbejdžana može dosta da nauči kako bi bolje sagledao ono što Srbiju čeka u budućnosti.
Vučić je rekao da svaki put kada dođe u Azerbejdžan vidi ogromne promene i napredak i čestitao Alijevu na tome i građanima Azerbejdžana.
"I mi se tome radujemo kao iskreni prijatelji", dodao je Vučić i naglasio da je malo mesta u svetu gde može da se vidi takav ubrzani progres.
Vučić je rekao da neko može da kaže da je to zato što Azerbejdžan ima naftu i gas, ali da neke zemlje, poput Libije, imaju i veće količine nafte i gasa od Azerbejdžana, ali da imaju 10 puta lošiju poziciju.
"To govori o snazi rukovodstva i viziji Alijeva, i da odlično prepoznaje izazove sa kojima se suočava savremeni svet i kakvu razliku možete da napravite ako imate dobro i vizionarsko rukovodstvo", naveo je Vučić.
Kaže da su Ujedinjeni Arapski Emirati početkom sedamdesetih godina prošlog veka sanjali da budu poput Libije, koja ima pet puta više nafte, ali da je sada, ipak, velika razlika u razvoju između UAE i Libije na strani Emirata.
"Alijev je pokazao kakva je razlika između njega i mnogih koji imaju više sirovina nego što ih ima Azerbejdžan, ali kada neko domaćinski vodi zemlju vide se rezultati.
Ovo sam rekao ne zato što su nam potrebne količine gasa i struje, jesu nam potrebne, ali ne kao Evropi. Manje nam je potrebno nego Evropi možemo i bez toga da preživimo, ali osećam istinsko poštovanje prema Alijevu i rezultatima Azerbejdžana. I on je meni rekao da je jedva prepoznao neke delove Beograda kada je došao", kazao je Vučić.

Na polju energetike dosta prostora za saradnju sa Azerbejdžanom

Vučić je rekao da Srbija i Azerbejdžan na polju energetike imaju dosta prostora za saradnju.
Dodao je da su već u toku razgovori o tome kako da se u Srbiji naprave transmisioni sistemi i kako da se unaprede kako bi u Srbiji mogla da se preuzima struju koja će podvodno kablovima dolaziti do Rumunije i Mađarske.
"Već razgovaramo kako i sami možemo da budemo korisnici te energije", dodao je Vučić.
On je rekao da su već razgovarali i kako kroz interkonektore koji će biti izgrađeni sa Bugarskom i Severnom Makedonijom, Srbija može da dođe i do azerbejdžanskog gasa.
"Sve je to važno za nas", istakao je Vučić.

Alijev: Srbija i Azerbejdžan strateški partneri

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i da će nastaviti da podržavaju poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe zemlje.

"Ta politika ostaće čvrsta. Mi podržavamo međunarodno pravo i treba da se sprovode samo norme i principi međunarodnog prava", istakao je Alijev.

On je istakao da se širom sveta danas mogu videti dvostruki standardi i da je to prilično problematično i zabrinjavajuće.
Norme međunarodnog prava treba da važe za sve zemlje, poručio je Alijev.

Vučić obišao Centar „Hajder Alijev“

Vučić je, tokom posete Bakuu, obišao Centar „Hajdar Alijev“ sa ministrom za rad i socijalnu zaštitu stanovništva Azerbejdžana Sahilom Babajevim.
„Veličanstveni centar Hajdara Alijeva me impresionira svaki put kada ga posetim. Duh velikog vođe i državnika, koji je svoju zemlju poveo na put prosperiteta i napretka, vidljiv je u svakom kutku ove renomirane institucije i podstiče nove generacije da nastave istim putem“, napisao je Vučić na društvenim mrežama.
Vučić se, u okviru radne posete Azerbejdžanu, sastao i sa ministrom vojne industrije te zemlje Madatom Gulijevim, sa kojim je razgovarao o jačanju saradnje dve zemlje u oblasti vojne industrije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala