- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin na otvaranju nove deonice gasovoda „Snaga Sibira“: Koviktinsko nalazište biće najveće u Sibiru

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Pratite nas
Koviktinsko nalazište postaće najveće nalazište gasa u Sibiru, a najvažnija ruta za transport gasa proradiće punim kapacitetom, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, prilikom ceremonije svečanog puštanja u rad pomenutog nalazišta i nove deonice gasovoda „Snaga Sibira“.
Putin je dodao da rezerve ovog nalazišta iznose 1,7 triliona kubnih metara gasa, a za transport prirodnog gasa izgrađen je cevovod dužine 800 kilometara.
„Naša najvažnija ruta za transport gasa ovim će biti puštena u rad celom dužinom i preći će 3.000 kilometara“, istakao je ruski predsednik.
Prema njegovim rečima, početak eksploatacije nalazišta daće ozbiljan impuls razvoju istočnih regiona Rusije.
Putin je danas putem video uključenja pustio u rad Koviktinsko nalazište gasa, odakle će plavo gorivo stizati do gasovoda „Snaga Sibira“.
Direktor „Gasproma“ Aleksej Miler ocenio je da će nakon početka eksploatacije biti stvoren najmoćniji kompleks za proizvodnju i transport gasa u Istočnom Sibiru i na Dalekom istoku.
Koviktinsko nalazište je jedinstveno i najveće u Istočnom Sibiru sa predviđenim rezervama gasa od 1,8 triliona kubnim metara, a gasnog kondenzata 65,7 miliona tona.
Radi transporta gasa iz Koviktinskog nalazišta do „Snage Sibira izgrađena je deonica „Kovikta-Čajanda“, dužine 804 kilometra. Ovo je druga deonica gasovoda „Snaga Sibira“, kojim se gas transportuje u Kinu. Prva deonica od Čajandinskog nalazišta u Jakutiji do Blagoveščenska (granica sa Kinom) puštena je u rad 2019. godine.

Gasovod „Snaga Sibira“

Prve isporuke ruskog gasa u Kinu gasovodom „Snaga Sibira“ počele su krajem 2019. godine. Sledeće godine su isporuke dostigle 4,1 milijardi kubnih metara gasa, a 2021. godine su porasle za 2,5 puta – na 10,5 milijarde kubnih metara.
„Gasprom“ je početkom februara 2022. godine potpisao drugi dugoročni ugovor sa CNPC za izvoz preko dalekoistočne rute. Ukupan obim isporuka porašće na 48 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Uzimajući u obzir ruski gasovod „Snaga Sibira 2“ i njegov nastavak preko Mongolije – gasovod „Sojuz Vostok“ – izvoz gasa u Kinu mogao bi da se poveća za još 50 milijardi kubnih metara godišnje.
Snaga Sibira - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
RUSIJA
„Snaga Sibira 2“ može postati faktička zamena „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala