- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Niz zapadnih činovnika priznaje da Rusija nije umešana u napade na „Severne tokove“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Pratite nas
Niz zapadnih činovnika u privatnim razgovorima priznaje da Rusija nije umešana u eksplozije na gasovodima „Severnoi tok 1“ i „Severni tok 2“, te da nema dokaza da je Moskva odgovorna za tu diverziju, piše „Vašington post“.
„Posle nekoliko meseci istrage mnogi zvaničnici u privatnim razgovorima navode da Rusija, ipak, po svoj prilici, nije odgovorna za napade na gasovode 'Severnog toka'“, piše list.
Prema navodima lista, koji se poziva na izjavu jednog evropskog činovnika, u ovom trenutku nema nikakvih dokaza da iza tih napada stoji Rusija.
List ističe da je evropski činovnik ponovio procenu 23 predstavnika diplomatskih i obaveštajnih službi iz devet zemalja, koji su se izjasnili u vezi s napadom na gasovode tokom proteklih nekoliko sedmica.
„Vašington post“ navodi da niko od zapadnih činovnika ne sumnja u to da je napad na gasovode bio isplaniran. Prema rečima neimenovanih izvora, čak i oni koji su upoznati s ekspertizama, nemaju na osnovu čega da zaključe da je diverzija povezana s Rusijom.

Lavrov: Niko u EU ne planira ozbiljno da istražuje napade na gasovode

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da niko u Evropskoj uniji ne planira ozbiljno da istražuje teroristički napad na gasovode.
„Zbog poznatih eksplozija na 'Severnim tokovima', čije okolnosti niko u Evropskoj uniji, sudeći po svemu, ne namerava ozbiljno da istražuje, zaustavljene su severne maršrute transporta ruskog gasa“, rekao je Lavrov na zasedanju Saveta ministara inostranih poslova Organizacije za crnomorsku saradnju i dodao da Rusija obezbeđuje isporuke gasa crnomorskim gasovodima svim zainteresovanim kupcima.
„Pregovaramo s Ankarom i drugim inostranim kolegama da se na teritoriji Turske stvori centar za distribuciju gasa“, dodao je ruski ministar.
Teroristički napadi dogodili su se 26. septembra, istovremeno na dva ruska gasovoda koji izvoze gas u Evropu – na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je došlo do velikih oštećenja i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o delu međunarodnog terorizma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala