- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Misija „Patriot“: Hoće li Zelenski dobiti u Beloj kući sistem koji bi izazvao nepredvidive posledice

© AP Photo / Itsuo InouyeRaketni sistem „patriot“ u Japanu
Raketni sistem „patriot“ u Japanu  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski otputovao je u posetu Vašingtonu da bi predstavio Rusiju kao ozbiljnu pretnju po Zapad i tražio novi paket vojne i finansijske pomoći. Međutim, njegova poseta ide u prilog i samom Vašingtonu kom je Zelenski isključivo potreban za dalju suludu borbu protiv Rusije, ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti.
Vašington, prema rečima zvaničnika Bele kuće, smatra da je poseta Zelenskog „signal ruskom predsedniku Vladimiru Putinu“ da će Amerika nastaviti podršku Ukrajini.

„Radi se o tome da treba poslati signal Putinu i svetu da će Amerika biti uz Ukrajinu koliko bude potrebno“, izjavio je zvaničnik, dodajući da je ruski predsednik Rusije pogrešio misleći da će se Ukrajinci povući, a NATO raspasti.

„On je pogrešio u te dve tačke i greši u procenama naše sposobnosti da budemo uz Ukrajinu. I to će ova poseta pokazati“, izjavio je taj zvaničnik.

Novi paket vojne i finansijske pomoći

Kako kaže za Sputnjik zamenik šefa spoljnopolitičkog odbora Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov, ukrajinski predsednik otišao je u Vašington da bi predstavio Rusiju kao ozbiljnu pretnju po Zapad i tražio novi paket vojne i finansijske pomoći od američkog predsednika Džozefa Bajdena.
„On je otišao u Ameriku da još jednom zatraži pomoć i uzburka javno mnjenje Zapada. Želi da im da do znanja da Ukrajina nastavlja da se bori sa Rusijom i da joj zato ne treba okretati leđa. Zelenski planira da traži isporuku novog paketa vojne pomoći, među kojem se nalaze i američki protivraketni sistemi „Patriot“. Osim toga, ukrajinski predsednik planira da tokom posete Rusiju predstavi kao pretnju po Evropu i ceo svet“, objašnjava naš sagovornik.
Ruski zvaničnici su ranije upozorili da bi eventualna isporuka sistema „Patriot“ Ukrajini predstavljala provokaciju s nepredvidivim posledicama. Time se stvaraju novi rizici po globalnu bezbednost, upozorili su nedavno iz Ambasade Rusije u Vašingtonu.
Osim novog vojnog paketa, Zelenski će od Sjedinjenih Američkih Država, prema mišljenju Vladimira Džabarova, tražiti i finansijsku pomoć.
„Zelenskom je potreban novac. Od Ukrajine, osim ukrajinskog naroda i vojske, nije ostalo ništa. Ova zemlja nema više oružje, municiju, ekonomske rezerve...I Zelenski odlazi u Vašington kako ga Amerikanci ne bi ostavili na cedilu“, uveren je naš sagovornik.
Slično mišljenje deli i ruski politikolog Jurij Svetov. Prema njegovim rečima, poseta Zelenskog Vašingtonu je vezana za pridobijanje dalje podrške za Ukrajinu u svim oblastima.
„Oni shvataju da će Rusija, koja je sada koncentrisala snage, napredovati u Ukrajini rešavajući ciljeve specijalne vojne operacije. Zbog toga je Zelenski i otišao u Vašington. Njemu je potreban novac i oružje“, kaže Svetov.

Amerikanci koriste svoju marionetu – Zelenskog

Međutim, ističe naš sagovornik, od posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog nema korist samo Ukrajina, nego i Sjedinjene Američke Države.
„Zelenski je otišao u Vašington da bi američki predsednik Džozef Bajden pokazao da će nastaviti da podržava Ukrajinu i da je njegova politička sudbina vezana za ukrajinsku državu. Zelenski je njihova marioneta, a potreban im je samo zarad njihove koristi“, objašnjava stručnjak.
Da Sjedinjene Američke Države imaju korist od Zelenskog, slaže se i Džabarov.
„Vašington, snadbevajući oružjem Ukrajinu, ni čim ne rizikuje. On ne koristi svoje oružane snage, ni vojnike zemalja NATO, već vojnu silu Ukrajine. A da bi se Rusija što više oslabila, potrebna je Ukrajina – zemlja koja je na sebe preuzela svu težinu direktnog vojnog okršaja sa Rusijom. To je razlog što Amerikanci ne okreću leđa Zelenskom. On im je za sada potreban“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Zelenski ne razmišlja o budućnosti svog naroda

Prema mišljenju Džabarova, sva vojna i finansijska pomoć od Amerikanaca koju je ukrajinska država dobila po molbi Zelenskog od početka ruske specijalne vojne operacije, obiće se na kraju o glavu ukrajinskom narodu.
„Zelenski ne razmišlja o budućnosti svoje zemlje i svog naroda. Zapad mu oružje nije davao besplatno. Sve su to krediti i dug koji će morati da se vrati. I mislim da taj dug neće vraćati samo jedna generacija Ukrajinaca“, naglašava Džabarov.
Prema najavama, Zelenski koji je otputovao u Vašington 21.decembra na poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena sastaće se s Bajdenom, a obratiće se i u američkom Kongresu.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je uverenje da pozicija ukrajinskog predsednika neće postati konstruktivnija nakon posete SAD i da se neće promeniti u pravcu pregovaračkog procesa sa Rusijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala