- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki Senat imenovao novog ambasadora SAD u Rusiji

© Sputnik / Asatur EsaяncAmerička ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi
Američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Pratite nas
Američki senatori odobrili su imenovanje službenice Stejt departmenta Lin Trejsi za novog ambasadora SAD u Rusiji. Ona je prva žena u istoriji koja će obavljati tu dužnost.
Za njenu kandidaturu, koju je krajem septembra predložio američki predsednik Džozef Bajden, glasala su 93 člana Senata, dok su dva senatora bila protiv – republikanci Majk Li i Rend Pol, koji je ranije blokirao glasanje o dodeli sredstava Ukrajini.
„Greška je slati u Rusiju ambasadora koji podržava ulazak Gruzije i Ukrajine u NATO“, napisao je Pol na Tviteru tokom glasanja.
Rusija je još u septembru dala saglasnost za imenovanje Trejsi za ambasadora SAD u Moskvi.
Trejsi je karijerni diplomata. Donedavno je bila na čelu diplomatskog predstavništva SAD u Jermeniji. Pre nego što je postala ambasadorka u Jerevanu, radila je kao savetnik za Rusiju u odeljenju Stejt departmenta za pitanja Evrope i Evroazije, a pre toga je u Rusiji obavljala funkciju zamenika tadašnjeg ambasadora u Moskvi Džona Tefta. Ranije je bila na dužnosti zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Južnu i Centralnu Aziju, a radila je i kao direktor za pitanja Centralne Azije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće. Radila je u Pakistanu, Kazahstanu, Kirgiziji. Trejsi govori ruski jezik.
Prethodni američki ambasador u Rusiji Džon Salivan napustio je rusku prestonicu 4. septembra. On je prevremeno okončao mandat zbog teške bolesti i smrti supruge.
Američka ambasada u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Kandidatkinja za novog američkog ambasadora u Rusiji: Podržavam zaoštravanje antiruskih sankcija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala