- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska: U LNR uništene tri ukrajinske diverzantske grupe

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ruske vojske u Hersonskoj oblasti
Pripadnici ruske vojske u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2022
Pratite nas
Operativno-taktička avijacija, raketne trupe i artiljerijske snage Oružanih snaga Rusije uništile su skladište municije ukrajinskih snaga kod Nevskog u LNR, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
On je dodao da su takođe uništene 64 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, kao i ljudstvo i vojna tehnika u 143 okruga.
Kod naselja Ukrajinka u Donjeckoj Narodnoj Republici otkriveni su položaji i uništene su dve radarske stanice za ukrajinske protivvazdušne raketne sisteme S-300 prebačena iz centralnih regiona Ukrajine. Kod naselja Konstantinovka uništen je protivbaterijski radar američke proizvodnje AN/TPQ-36.
U kupjanskom pravcu je napadom avijacije i artiljerije na jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti ubijeno do 30 ukrajinskih vojnika i uništeno tri vozila.
U krasno-limanskom pravcu uništeno je ljudstvo i tehnika ukrajinskih snaga u oblasti naselja Nevsko u LNR. Kod naselja Červona Dibrova i Steljmahovka u LNR uništene su tri ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. U borbama je ubijeno i ranjeno 50 ukrajinskih vojnika, a uništena dva borbena oklopna vozila i tri kamioneta.
U donjeckom pravcu ruske trupe su nastavile ofanzivne operacije. U oblastima naselja Ivano-Darjevka, Bahmutsko i Orlovka u DNR ubijeno je više od sto ukrajinskih vojnika, a uništeno četiri borbena vozila pešadije i dva vozila.
U južnodonjeckom pravcu artiljerijskom vatrom uništeni su punktovi privremene dislokacije jedinica 61. i 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Osim toga, uništena je diverzantsko-izviđačka grupa kod Novodonjeckog u DNR. Tokom proteklog dana, gubici neprijatelja na ovom pravcu iznosili su do 70 poginulih i ranjenih, a uništena su tri borbena oklopna vozila i dva kamioneta.
Borbena avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije je u DNR oborila dva ukrajinska vojna aviona MiG-29. Takođe je oboren ukrajinski helikopter Mi-8 u blizini sela Timofejevka u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Ruski PVO sistemi oborili su avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini grada Ugljedara u Donjeckoj Narodnoj Republici. Takođe je oboren ukrajinski helikopter Mi-8 kod sela Severno i pet bespilotnih letelica u LNR, DNR i Hersonskoj oblasti.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 347 aviona, 186 helikoptera, 2.689 bespilotnih letelica, 398 protivvazdušnih raketnih sistema, 7.168 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 931 borbeno vozilo za višecevne raketne bacače, 3.693 jedinica artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 7.674 jedinice specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala