- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljski „Orlen“ neće produžavati ugovor s „Rosnjeftom“ o isporuci nafte 2023.

© AP Photo / Rosneft press serviceRuska bušilica nafte na Arktiku
Ruska bušilica nafte na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2022
Pratite nas
Poljski gasni koncern „Orlen“ neće produžavati ugovor o isporuci nafte s „Rosnjeftom“ i da će prekinuti isporuke od „Tatnafta“ kada budu uvedene sankcije Evropske unije, saopštila je portparolka kompanije Edita Oljkovič.
„'Orlen' neće produžavati dugoročni ugovor, koji ističe u januaru 2023. godine, a jedini važeći ugovor o isporuci ruske nafte tokom 2023. godine prestaće da bude realizovan u trenutku uvođenja sankcija, za šta smo spremni“, rekla je Oljkovičeva.
Ona je podsetila da u januaru 2023. godine ističe rok važenja ugovora „Orlena“ s ruskim koncernom „Rosnjeft“. Na osnovu tog ugovora, „Rosnjeft“ isporučuje „Orlenu“ 300.000 tona nafte mesečno.
Prema drugom ugovoru, sklopljenom s kompanijom „Taftnjeft“, poljski koncern kupuje 200.000 tona nafte mesečno, a ugovor s ruskim isporučiocem ističe u decembru 2024. godine.
Oljkovičeva je navela da u ovom trenutku 70 odsto sirovine za sve naftne rafinerije grupe „Orlen“ u Poljskoj, Češkoj i Litvaniji ne dolazi iz Rusije, kao i da je ta grupa 2015. godine gotovo 100 odsto nafte dobijala iz Rusije.
Šesti paket evropskih sankcija, koji je na snagu stupio 5. decembra, podrazumeva postepeno uvođenje embarga na uvoz nafte iz Rusije. Zabrana se odnosi samo na isporuke preko mora, a nafta koja se isporučuje naftovodom „Družba“ nije obuhvaćena ograničenjima. Sankcije, takođe, podrazumevaju zabranu osiguranja brodova koji prevoze rusku naftu.
Ranije je kompanija „Transnjeft“ saopštila da je primila zahteve od Poljske i Nemačke za pumpanje nafte sledeće godine, uprkos saopštenjima da ne žele da nastave isporuke.
„Najavili su da od 1. januara neće uzimati naftu iz Rusije. A sada smo dobili zahteve poljskih potrošača: dajte nam tri miliona tona za sledeću godinu i 360 hiljada tona za decembar, a i Nemačka je već podnela zahtev za prvo tromesečje“, rekao je direktor „Transnjefta“ Nikolaj Tokarev za televiziju „Rusija 24“.
Ranije su mediji objavili da je najveća poljska rafinerija nafte „Orlen“ podnela zahtev „Transnjeftu“ za isporuku tri miliona tona ruske nafte preko naftovoda „Družba“ 2023. godine. Potpredsednik kompanije Sergej Andronov potvrdio je da Poljska planira da sledeće godine kupuje rusku naftu i naveo da postoje odgovarajući zahtevi „Transnjeftu“ od poljskih potrošača.
Deo naftovoda Družba u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2022
RUSIJA
Rusija dobila zahtev od Poljske i Nemačke za isporuku nafte sledeće godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala