- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milanović poručio Plenkoviću: Idi u Ukrajinu pa se bori

© Tanjug / FOTO HINA/ MLADEN VOLARICZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2022
Pratite nas
Hrvatski predsednik Zoran Milanović komentarisao je odbijanje Sabora da potvrdi Vladinu odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, oštro kritikujući premijera Andreja Plenkovića kojem je poručio da ode u Ukrajinu da se bori.
Milanović je ocenio da Plenkovićeva vlada ima kontinuitet razaranja Ustava Hrvatske.
„Prvo je ministar (spoljnih poslova Gordan) Grlić Radman otišao po nalogu Plenkovića u Brisel, odigrao jednu minijaturu gde je prihvatio obavezu iz srži nacionalne bezbednosti i odbrane bez saglasnosti predsednika Hrvatske, što je protivustavno. Onda mi se nije obratila vlada, a to je u našem odgovoru i navedeno – da nam se obrate na ustavan način“, naveo je Milanović, preneo je portal „Indeks“.
Prema rečima Milanovića, Plenković je „manirom sociopate sa moralnom ucenom“ parlamentu gurnuo da odluči o hrvatskoj vojnoj pomoći Ukrajini.
Naveo je da neće napadati i kritikovati one koji su glasali za vladin predlog o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, ali će ih pozvati da razmisle šta su time napravili.
„Veliki kombinator (Plenković) je rekao: ‘Mi vas gledamo’. Stvarno? I mi vas i naš pogled je bistriji. Kakva je to poruka? Što to znači? Ima li neko odgovor? Ko nas gleda? Udba iz koje je potekao? Drugo, ko nas to gleda – HDZ? HDZ to uopšte ne zanima, njih zanima ‘u se na se i poda se’. Gledaju nas Plenkovićeve gazde iz Brisela, najnetalentovanija generacija političara u starijoj istoriji. Ljudi koji apsolutno nisu svesni posledica onog što rade i onog što se ranije događalo“, rekao je Milanović i dodao:
„Ko nas prati, braco? Gledamo i mi tebe, tvoj ideološki put. Ti nam stalno nabijaš moralne ucene. A sam nemaš morala, potpuno si amoralan. Idi u Ukrajinu pa se bori“, poručio je Milanović Plenkoviću.
Na raniju izjavu Plenkovića da je on pobednik, Milanović je upitao da li se nalaze u kladionici.

„Ukrajina nije saveznik“

Upitan da li je Hrvatska trebalo da ostane među pet zemalja koje ne žele da učestvuju u misiji EUMAM, dok ostale 22 zemlje članice Unije to čine, Milanović je odgovorio da je apsolutno trebala.
„Ukrajina nije saveznik. Cinično joj se daje status kandidata EU. To je današnja EU. Jad, nula“, ocenio Milanović.
Problem je pljačka u Hrvatskoj, a ne Ukrajina, rekao je Milanović i dodao da je ogroman problem u zemlji i inflacija, jer pada vrednost novca koji građani imaju u bankama, a za koji manje toga mogu da kupe.
Hrvatski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
REGION
Odlučeno: Ukrajinski vojnici neće biti obučavani u Hrvatskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala