- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

London: Mala je verovatnoća da će se Belorusija uključiti u sukob u Ukrajini

© Sputnik / Viktor ToločkoBeloruski vojnici na granici sa Poljskom
Beloruski vojnici na granici sa Poljskom - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2022
Pratite nas
Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas smatra da trenutno postoji mala verovatnoća da će se Belorusija uključiti u sukob u Ukrajini.

„U ovom trenutku mislim da je malo verovatno da će se u kratkoročnoj perspektivi Belorusija uključiti u sukob“, rekao je Volas, te je konstatovao da beloruska vojska nije prisutna u zoni sukoba u Ukrajini.

Međutim, kako je kazao, „Belorusija je dozvolila da se njena teritorija koristi za lansiranje naoružanja i malo je verovatno da će se situacija u tom pogledu izmeniti“.
Volas je tom prilikom istakao da Velika Britanija „znanjem i konsultacijama“ pomaže Ukrajini da bolje koordiniše i usklađuje protivvazduhoplovnu odbranu, ali i da uništava navodne „ruske ili iranske dronove kamikaze“.
Britanski ministar tvrdi da je Iran postao „jedan od glavnih vojnih pristalica Rusije“.
„U zamenu za isporuku više od 300 dronova kamikaza, Rusija sada namerava da obezbedi Iranu napredne vojne komponente koje podrivaju kako bezbednost Bliskog istoka, tako i međunarodnu bezbednost“, rekao je Volas, ne navodeći nikakve dokaze za svoje tvrdnje.
Velika Britanija treba da „raskrinka“ budući dogovor Rusije i Irana, dodao je britanski ministar, te se našalio da je „on to upravo učinio“. Istovremeno je poručio da će Velika Britanija nastaviti da pruža vojnu podršku Ukrajini, obnavljajući kako ukrajinski, tako i britanski arsenal.
Volas je takođe saopštio da je tokom cele godine održavao komunikaciju sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom kako bi se izbegle pogrešne procene i rizik od eskalacije situacije.
Zapadne zemlje tvrde da Iran navodno isporučuje Rusiji bespilotne letelice koje se koriste u sukobu u Ukrajini. Moskva i Teheran su više puta negirali takve tvrdnje.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Velika Britanija isporučuje Ukrajini još hiljadu raketa zemlja-vazduh
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala