- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Holivudski producent proglašen krivim za silovanje i u Los Anđelesu

© AFP 2023 / ETIENNE LAURENTHarvi Vajnstin
Harvi Vajnstin - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2022
Pratite nas
Nekadašnji filmski mogul, producent Harvi Vajnstin, proglašen je krivim po jednoj od četiri optužbi za silovanje za koliko je bio optužen pred sudom u Los Anđelesu. Vajnstinu je to druga presuda koja mu je izrečena za silovanje.
Porota je Vajnstina proglasila krivim za silovanje italijanske manekenke na suđenju identifikovane kao Džejn Dou br. 1, ali ga je oslobodila optužbi za seksualno zlostavljanje terapeutkinje za masažu, dok po tri druge optužbe za silovanje nije mogla da donese jednoglasnu presudu, javljaju mediji.
U izjavi, Džejn Dou br. 1, zahvalila se tužilaštvu na, kako je rekla, borbi za sve žrtve i što je verovalo u nju.

„Harvi Vajnstin je zauvek uništio deo mene te noći 2013. i to nikada neću moći da vratim. Suđenje je bilo brutalno i Vajnstinovi advokati su me proveli kroz pakao dok sam svedočila, ali znala sam da ovo moram da privedem kraju; i jesam. Nadam se da Vajnstin nikada tokom svog preostalog života neće videti belog dana iz zatvorske ćelije“, rekla je ona.

Sedamdesetogodišnjem Vajnstinu preti kazna između 18 i 23 godine zatvora za dela za koje je proglašen krivim. Da je proglašen krivim i za ostala dela za koja ga je teretilo tužilaštvo, morao bi da se suoči sa čak 60 godina zatvora. Međutim, porota nije mogla da se složi oko optužbi za silovanje Dženifer Sibel Njusom i Loren Jang.
Sibel Njusom, supruga sadašnjeg guvernera Kalifornije Gevina Njusoma, navela je da ju je Vajnstin silovao 2005, nakon što je stigla na, kako je mislila, poslovni sastanak.

„Harvi Vajnstin više nikada neće moći da siluje drugu ženu. Provešće ostatak života iza rešetaka, gde mu je i mesto. Harvi Vajnstin je serijski predator i ono što je uradio je silovanje. Tokom čitavog suđenja, Vajnstinovi advokati su koristili seksizam, mizoginiju i taktiku maltretiranja da bi zastrašili, ponizili i ismevali nas žrtve. Ovo suđenje bilo je snažan podsetnik sa čim kao društvo imamo posla”, navela je ona u saopštenju.

Tužilaštvo je, u završnim rečima, Vajnstina opisalo kao predatora i pozvalo porotu da okonča njegovu „vladavinu terora”, a okružni tužilac Džordž Gaskojn izrazio je razočarenje što porota nije mogla da se složi oko svih tačaka optužnice.
Advokati odbrane odbili su da daju izjave, s obzirom da suđenje nije okončano i da termin za izricanje presude još uvek nije zakazan, ali su tokom suđenja tvrdili da su svedokinje sa Vajnstinom ušle u „transakcione“ odnose s obzirom na njegovu moć u filmskoj industriji.
„Igrale su igru. One to sada mrze, nedvosmisleno, i ta mržnja je pretočena u njihovo svedočenje“, tvrdio je Vajnstinov branilac Alan Džekson.
Vajnstina je više od 100 žena, koje su se javno oglasile, optužilo za seksualno uznemiravanje, napad ili silovanje, a sud u Njujorku već ga je proglasio krivim i osudio na kaznu od 23 godine zatvora 2020. Ta presuda se nalazi pred njujorškim Apelacionim sudom, kome se Vajnstin žalio.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala