- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Aktivisti za ljudska prava objašnjavaju šta se krije iza uvođenja vanrednog stanja u Moldaviji

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaMaja Sandu
Maja Sandu - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2022
Pratite nas
U Moldaviji je na snazi vanredno stanje koje su vlasti uvele zbog energetske krize i priliva izbeglica iz Ukrajine. Švajcarska organizacija za ljudska prava „Solidaritatnet internacional“ smatra da je pravi razlog za uvođenje vanrednog stanja nastojanje da se ograniče ustavna prava građana i koncentriše vlast u rukama predsednice Maje Sandu.
Aktivisti za ljudska prava podsećaju da Moldaviju nije pogodila prirodna katastrofa, da Kišinjev ne ratuje sa Moskvom, a da Evropska unija i Švajcarska izdvajaju sredstva za humanitarne programe za ukrajinske izbeglice. Stoga konstatuju da je vanredno stanje pokušaj vlasti Moldavije da prikriju neuspeh u socijalnoj sferi i reformama.
„Komisija za vanredno stanje diktatorski guši civilno društvo, a 18. oktobra su rasterani mirni protesti građana. Naša organizacija, 'Amnesti internešenal' i niz drugih organizacija za ljudska prava osudile su okrutnost koje su pokazale vlasti Kišinjeva“, konstatuje švajcarska organizacija.
U saopštenju podsećaju da je Moldavija suspendovala licencu za šest televizija zbog „nekorektnog izveštavanja o događajima u Ukrajini“, što je podržala predsednica zemlje Maja Sandu.

„Vansudski je narušen glavni princip demokratskog društva – pravo na slobodu govora. Činjenica da su televizije morale da prestanu sa emitovanjem 19. decembra govore da su ti mediji lišeni prava na efikasnu sudsku zaštitu. Pod plaštom kandidata za EU formira se autokratski režim predsednice Sandu“, navodi se u saopštenju.

Organizacija smatra da organi državne vlasti Moldavije „koriste prljave metode borbe sa političkim rivalima i opozicijom“, te stoga zahteva hitnu diplomatsku intervenciju Evropske unije i Švajcarske „kako Evropa ne bi stvorila novog diktatora“.
U Moldaviji su proletos počeli protesti opozicije protiv rasta cena i ekonomske krize. Odvojene akcije vodile su Partija socijalista, na čijem je čelu ranije bio Dodon, i partija „Šor“.
Demonstranti su ogorčeni neviđenim povećanjem cena gasa, drugih energenata i hrane, kao i visokom inflacijom i padom životnog standarda. Demonstranti optužuju vlasti da nisu u stanju da se izbore sa krizom, ukazuju na rekordnu inflaciju u poslednjih 20 godina, koja je u septembru iznosila 33,97 odsto na godišnjem nivou.
Rukovodstvo zemlje je kritikovano jer ne želi da pregovara sa Rusijom o povoljnijim cenama gasa, kao i zbog političkih pritisaka. Organizatori protesta zahtevaju ostavku predsednice Maje Sandu, parlamenta i Vlade, kao i održavanje prevremenih izbora.
Pridnjestrovlje - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
SVET
Paranoja Saveta bezbednosti Moldavije: Rusija sprema invaziju na republiku u proleće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala