- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Poljski ministar: Nemački sistemi „Patriot“ biće raspoređeni u blizini granice sa Ukrajinom

© Sputnik / Filip Klimaševskiй / Uđi u bazu fotografijaČovek nosi zastavu Poljske
Čovek nosi zastavu Poljske - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
Pratite nas
Protivraketni sistemi „Patriot“ koje je Nemačka isporučila Poljskoj, biće raspoređeni u Lublinskom vojvodstvu u Poljskoj, u blizini granice sa Ukrajinom, saopštio je poljski ministar za nacionalnu odbranu Mariuš Blaščak.

„U Lublinskom vojvodstvu se 15. novembra ove godine dogodila tragična katastrofa, pa otuda i raspoređivanje novih sistema 'Patriot' upravo u ovom vojvodstvu, kako bi se sprečilo ponavljanje takvih situacija“, objasnio je ministar.

Istovremeno, Blaščak insistira da bi, u cilju bezbednosti Poljske, bilo bolje da se nemački sistemi rasporede na ukrajinskoj teritoriji.
Prema rečima ministra, raketa koja je pala na teritoriju Poljske nalazila se u poljskom vazdušnom prostoru svega nekoliko sekundi i zato je sprečavanje ponavljanja takve situacije izuzetno teško.

„Čujemo da Vašington razmatra mogućnost predaje Ukrajini sistema 'Patriot'. Mislim da je to dobra odluka“, istakao je on.

Prethodno je ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht u svetlu incidenta sredinom novembra sa padom raketa u Poljsku na granici sa Ukrajinom, saopštila o dogovoru sa poljskim kolegom o patroliranju vazdušnim prostorom Poljske nemačkih lovaca „Eurofajter“ i razmeštanju u zemlji sistema „Patriot“ .
Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je ranije da je Moskva unapred obavestila SAD da će u slučaju slanja Ukrajini sistema „Patriot“ , oni zajedno sa osobljem, postati legitimne prioritetne mete ruske vojske.
Poljski mediji su 15. novembra objavili da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom. U incidentu su poginule dve osobe.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruski stručnjaci na osnovu fotografija nedvosmisleno identifikovali delove rakete koja je pala u Poljskoj kao elemente protivavionske vođene rakete sistema PVO S-300 vazduhoplovnih snaga Ukrajine.
Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Moskva upozorava: Mešanje u specijalnu vojnu operaciju doneće najteže posledice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala