- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Međunarodni žiri dodelio nagrade RT za najbolje reportaže o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaZaposleni u ofisu kanala RT u Moskvi
Zaposleni u ofisu kanala RT u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
Pratite nas
Žiri Međunarodnog priznanja „Haled el Hatiba 2022“, koje se dodeljuje novinarima za najbolje reportaže iz ratnih zona, proglasio je pobednike takmičenja, saopštila je pres-služba televizijskog kanala RT.
„Pobednici su ratni dopisnici 'Izvestija' i 'Komsomolske pravde', studija TOK i informacione agencije 'RIA novosti'. Televizijski kanal RT ustanovio je ovu nagradu u znak sećanja na novinara Haleda el Hatiba, koji je poginuo 2017. u Siriji, a koji je sarađivao s RT Arabik. Ove godine za Međunarodnu nagradu 'Haled el Hatib' takmičile su se reportaže o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini“, navedeno je u saopštenju.
U nominaciji za nagradu „Najbolji rad iz zone sukoba (video)“ pobedio je Valentin Trušnin (list „Izvestija“ / televizijski kanal REN TV) iz Rusije s reportažom „Pakao i raj u manastiru“. Reportaža govori o tome kako je pod neprekidnim udarom ukrajinskih granata sprovedena evakuacija civila iz Svetouspenskog Nikolo-vasiljevskog manastira u Nikoljskom u Donjeckoj Narodnoj Republici. Novinari su prikazali posledice artiljerijskog napada.
U kategoriji „Najbolji rad iz zone sukoba (tekst) pobedio je novinar Aleksandar Koc (list „Komsomolska pravda“) iz Rusije, s radom „Boj kod Kijeva: Gostomeljski junaci“.
Ratni reporter se uputio na položaje padobranaca koji su se prvog dana specijalne vojne operacije iskrcali na aerodrom u Kijevskoj oblasti i tokom mesec dana držali odbranu pod udarom projektila.
U kategoriji „Najbolji rad: humanitarna misija (video) pobedila je Regina Orehova (studio TOK, medijska grupa „Rusija sevodnja“ s dokumentarnim progrmom „Mirni“.
Rad je posvećen žiteljima Marijuponja koji su se suočili sa smrću i glađu, ali nisu izgubili snagu duha.
U kategoriji „Najbolji rad: humanitarna misija (tekst)“ pobedila je Marija Marikjan (RIA Novosti) s radom „Oni mogu da se vrate“.
Reportaža je nastala u gradu Popasna u Luganskoj Narodnoj Republici, koji su ukrajinske snage tokom povlačenja žestoko granatirale. Većina domova u tom gradu je razorena, ali je u Popasni ostalo nekoliko desetina ljudi koji nisu želeli da napuste rodni grad.
U sastavu žirija ove godine su bili ratni dopisnici Ruske državne televizije Evgenije Podubni, Anton Stepanenko i Aleksandar Lukjanov, izvršni direktor MIA „Rusija sevodnja“ Kiril Višinski. Radove su ocenjivali i ratni dopisnici RT-a Valentin Goršenin, Murad Gazdijev, Sargon Hadaja, Semjon Senderov, novinar RT Arabik Saljam Musafir i glavna urednica RT Balkan Jelena Milinčić.
Prve godine nagradu su dobili takmičari iz Iraka, Irske i Singapura, a 2019. laureati su bili predstavnici Rusije, SAD, Italije i Indije. Nagrade su 2020. dobili ratni dopisnici iz Rusije, Sirije i Indije, a prošle godine novinari iz Rusije, SAD i Jemena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala