- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

La Skaloneta

© AP Photo / Frank AugsteinLionel Skaloni
Lionel Skaloni - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
Pratite nas
Lionel Mesi je s pravom ove večeri najtraženija osoba na svetu i čovek o kome se priča posle dramatičnog finala i trijumfa nad Francuskom na penale, ali teško da bi mogao da doživi ovakav kraj reprezentativne karijere da nije njegovog selektora Lionela Skalonija.
Skaloni je ispisao jednu od najfascinantnijih priča u istoriji fudbala u Južnoj Americi u proteklih nekoliko godina, jer se izdigao iz trenerskog proseka do veličine na klupi Argentine.
Kada je Fudbalski savez postavio tadašnjeg selektora kadeta Skalonija za privremenog trenera A tima u avgustu 2018. bili su u problemima da nađu pravog čoveka za posao posle debakla na Mundijalu u Rusiji.
Argentincima su srca bila slomljena zbog eliminacije od Francuske u osmini finala i poraza od 4:3, dok je Mesi najavljivao kraj reprezentativne karijere. Bivši igrač Skaloni je imao 40 godina i nikakvo trenersko iskustvo.
© AP Photo / Francisco SecoLionel Skaloni
Lionel Skaloni - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Posle završetka igračke karijere 2015. pomagao je Horheu Sampaoliju u Sevilji tokom 2016. Potom ga je pratio i na klupi Argentine i bio deo stručnog štaba u Rusiji.
Nakon što su veličine kao što su Simeone, Galjardo i Poketino odbili klupu reprezentacije posle debakla sa Sampaolijem, Fudbalski savez je odlučio da pruži poverenje energetičnom Skaloniju kao privremenom rešenju.
I to nije bio popularan potez, a velikani poput pokojnog Dijega Maradone su kritikovali odluku.

„On ne može ni da reguliše saobraćaj, kako možete da mu date reprezentaciju? Jeste li poludeli, pitao je Maradona.

Opet, uprkos galami, Skaloni se zaneo u posao, angažovao nekadašnje saigrače - Pabla Aimara, Valtera Samjuela i Roberta Ajalu kao pomoćnike.
Oni su započeli projekat rekonstrukcije i uneli u svlačionicu toliko željeni svež vazduh posle dva vezana poraza u finalima Kopa Amerika 2015. i 2016. i pre toga finalu Mundijala u Brazilu od Nemačke (1:0).
Bez Mesija, Sakloni je pobedio na četiri od prvih šest prijateljskih utakmica što mu je donelo stalan posao. Potom je odigrao glavnu ulogu da ubedi Mesija da razmotri odluku o penzionisanju, pa se posle osmomesečnog razlaza Mesi vratio u nacionalni tim.
© AP Photo / Natacha PisarenkoLionel Skaloni
Lionel Skaloni - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Njih dvojica su od tada izgradili odnos koji je omogućio preporođenom Mesiju da uživa u najboljim igrama i danima u dresu Argentine.
Posle poraza od Brazila u polufinalu Kopa Amerika 2019, započeli su neverovatnu seriju od 36 utakmica bez poraza uključujući i istorijski trijumf nad Brazilom u finalu kontinenatlnog šampionata 2021. prve velike titule posle 28 godina.
Upravo je odnos Mesija i Skalonija bio presudan da se Argentina regrupiše posle šokantnog poraza od Saudijske Arabije na startu Mundijala u Kataru. Od te utakmice su bili nezaustavljivi, sve do titule.
© AP Photo / Thanassis StavrakisLionel Skaloni
Lionel Skaloni - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Sa 44 godine Skaloni je postao drugi najmlđi selektor koji je osvojio Mundijal, a pre njega je to učinio njegov zemljak Cezar Luis Menoti 1978. godine kada je imao 40.
I jedna zanimljivost za kraj. Ova selekcija Argentine u domovini nosi nadimak „La Skaloneta“ izveden iz prezimena selektora i reči „la kamioneta" što znači mali kamion ili autobus.
Možda je i zato pregazio ove zime sve rivale u Kataru.
Ceremonija dodele pehara na Svetskom prvenstvu - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Katar 2022
Zemlja fudbalskih Bogova: Maradona ostavio u amanet, Mesi posle dve decenije sklonio Evropu sa trona
Gonzalo Montijel, Aregentina - Francuska - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Katar 2022
Od šoka tragičara do suza heroja!
Emilijano Martines - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Katar 2022
Čuvar blaga sa zlatnom rukavicom!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala