- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici istražuju tajne jednog od najdubljih mesta na Zemlji

CC0 / NOAA / Pogled na ostrvo Makoli, ostrva Kermadek, Novi Zeland
Pogled na ostrvo Makoli, ostrva Kermadek, Novi Zeland - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
Pratite nas
Istraživači iz Kine i sa Novog Zelanda napravili su epsko kineskom podmornicom putovanje do rova Kermadek. Zajednička ekspedicija ima za cilj da sazna više o geologiji i stvorenjima jednog od najmisterioznijih mesta na Zemlji.
Kermadečki rov je jedno od najnegostoljubivijih mesta na Zemlji, sa svojom najdubljom tačkom koja se proteže preko 10 km u podvodni ponor. Ostrva Kermadek čine arhipelag koji pripada Novom Zelandu, blizu ostrva Fidži.
Iako je malo naučnika uspelo da tamo stigne, međunarodni tim na čelu sa Kinom izveo je po prvi put sistematsko istraživanje rova sa ljudskom posadom, otkrivajući ovog ponedeljka kako je misija tekla, piše Sinhua.
Iako je istraživanje obavljeno prošlog meseca, kineska štampa je danas objavila da su prikupljeni sedimenti, stene, biološki i vodeni uzorci za laboratorijsku analizu.
Takođe je objavljeno da je naučnicima bilo potrebno oko tri sata da se spuste na 9.110 metara ispod nivoa mora na severnom kraju rova, što je izuzetan podvig za kinesku podmornicu.
Pomorsko vozilo koje je odvelo istraživače u dubinu rova zove se „Fendoudže“, kineskog porekla, i to je podmornica za tri osobe koja je dospela do dna Marijanskog rova (najdubljeg okeanskog rova na Zemlji) 2020. godine.
Bilo je nekoliko iznenađenja na putu do rova Kermadek, prema informacijama koje je objavio „Sout čajna morning post“. Tim je uočio čudna i retko viđena morska stvorenja, uključujući i crvenu morsku ribu koja je plivala naopačke.
Tim je proveo šest sati ispitujući dno rova, prikupljajući životinjske uzorke i jezgra sedimenta koristeći usisne uređaje postavljene na robotske ruke podmornice. Sledeći korak u saradnji je naučna analiza unetih uzoraka.
Great white shark - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
ŽIVOT
Naučnici otkrili groblje ajkula u Indijskom okeanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala