- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Mijatović za Sputnjik: Ko je zaslužio „Zlatnu boginju“, o brodolomu Srbije i Ronaldovim suzama

© AFP 2023 / Pierre-Philippe MarcouPredrag Mijatović
Predrag Mijatović - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Pratite nas
Ekskluzivno
Legendarni Predrag Peđa Mijatović najavio je iz Dohe za Sputnjik finalni susret Argentine i Francuske na Mundijalu u Kataru koji je zakazan za nedelju od 16 časova. Pričao je i o tome da li je Leo Mesi zaslužio da konačno podigne „Zlatnu boginju“, a neizbežna tema bile su i suze Kristijana Ronalda, kao i prerana eliminacija Srbije.
Bivši as Real Madrida i reprezentativac Jugoslavije, koji je pogodio prečku na Mundijalu u Francuskoj 1998. protiv Holanđana u osmini finala, smatra da su podjednake šanse Francuske i Argentine, ali nema dilemu kome će otići trofej za najboljeg igrača turnira.
Mijatović je odlično upoznat sa onim što nosi turnirski format takmičenja. Osetio je to na svojoj koži pre 20 i kusur godina u Francuskoj, kada su „plavi“ izašli iz grupe.
Imali su o osmini finala gol zaostatka na poluvremenu, ali su na kraju bili nadomak čuda i plasmana među osam, s tim što se lopti koju je „s kreča“ lansirao Peđa Mijatović, pri rezultatu 1:1, na putu ka mreži isprečila prečka. Usledio je onaj čuveni gol Edgara Davidsa u zaustavnom vremenu, koji je raspršio nade Jugoslavije na Svetskom prvenstvu.
© Foto: Skrinšot/You TubePeđa Mijatović, prečka
Peđa Mijatović, prečka - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Peđa Mijatović, prečka
Mijatović koji je nedavno doputovao u Dohu kako bi uživao u vrhunskom fudbalu, objasnio je Sputnjiku kako je video učešće Srbije, a odgovarao je i na brojna druga pitanja.
Da li vam je žao što je Srbija ispala već u grupi, da li je moglo više i bolje?
– Čini mi se da smo od reprezentacije Srbije svi očekivali više i mislim da su i oni sami očekivali mnogo više, s obzirom na to da su kroz kvalifikacije za Svetsko prvenstvo pokazali da su jedna ekipa koja može i koja želi. Kvalitet je prisutan, to je Srbija pokazala kroz kvalifikacije i u Ligi nacija. Međutim, Svetsko prvenstvo je jedan turnirski način takmičenja, puno zavisi kako i na koji način dođu igrači, da li su spremni, da li su u formi, da li je bilo povreda ili nije bilo povreda.
Znači, Vaše miljenje je da su ranjeni Orlovi dali maksimum?
– Mislim da su neki ključni igrači Srbije na ovo Svetsko prvenstvo došli povređeni, nespremni, i to se osetilo. Momci su dali maksimum, ali nije išlo i to je to. U svakom slučaju, idemo dalje. Gledao sam konferenciju za štampu selektora Dragana Stojkovića i mislim da je na toj konferenciji za štampu apsolutno sve objašnjeno.
© AP PhotoSrbija - Švajcarska
Srbija - Švajcarska - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Srbija - Švajcarska
Kakav je Vaš konačni utisak?
– Neko to može da shvati na jedan način, neko na drugi način. Ja, kao neko ko je davno igrao fudbal, apsolutno razumem kada u jednom datom momentu ne možete da računate na tri ili četiri ključna igrača koji zbog povreda i nekakvih drugih sitnih problema nisu bili u stopostotnoj formi i to je jako, jako komplikovano da se uradi nešto više.
Za razliku od Srbije koja je doživela brodolom u Kataru, Argentina i Francuska, su donekle i očekivano, dogurale do poslednjeg stepenika. U nedelju od 16 sledi spektakl, kome prednost?
– Mislim da su tu šanse apsolutno 50-50. Radi se o dve jako, jako kvalitetne reprezentacije, sa igračima koji igraju u ozbiljnim klubovima i koji su u formi. Čak je i istorija i jednih i drugih na svetskim prvenstvima briljantna, tako da je tu teško prognozirati ko ima prednost ili nema. Pre početka Svetskog prvenstva sam u nekoliko intervjua izjavio da je jedan od favorita Argentina i da će prema nekoj mojoj proceni igrati finale i da će biti osvajači Svetskog prvenstva. Eto, voleo bih da se ta neka moja prognoza ostvari. Opet, ponavljam, Francuska ima fenomenalan tim, aktuelni su prvaci sveta i sigurno je to jedna od prednosti na njihovoj strani. S druge strane, Argentina takmičarska ekipa, imaju Mesija koji će sigurno biti proglašen za najboljeg igrača Mundijala. U svakom slučaju pravo finale Argentina – Francuska. To je ono što svi mi navijači, svi koji volimo fudbal, želimo.
© AP Photo / Manu FernandezLionel Mesi
Lionel Mesi  - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Lionel Mesi
Da li bi bila nepravda prema fudbalu da Leo Mesi, jedan od najboljih igrača u istoriji ostane bez „Zlatne boginje“?
– Iskreno, ne znam da li bi bila nepravda, jer fudbal je verovatno zbog toga najinteresantniji, najpopularniji sport što nikada ne možete da budete sigurni šta će se dogoditi. Ali, rekao sam da je Mesi stvarno i koncentrisan i fokusiran, u krajnjoj liniji to je jedina titula koja mu nedostaje u dosadašnjoj karijeri. Apsolutno sam siguran da će zajedno sa svojim saigračima uraditi sve što je moguće da Argentina bude prva.
Neće mu biti lako kada ispred sebe ima saigrača i lidera Francuske - Kilijana Mbapea...
– Tako je. Tu je Kilijan Mbape – mladost, ovo je već njegovo drugo Svetsko prvenstvo. Na prvom Mundijalu bio je izvanredan, sa 20 godina je postao prvak sveta i pred njim je sjajna budućnost. Tako da se sreću dva igrača koji su pored toga, što su klupski drugovi, stvarno u ovom trenutku dva najkvalitetnija igrača na svetu jer Svetsko prvenstvo je to i pokazalo. Videćemo kako će funkcionisati to iskustvo i te godine koje ima Mesi i sve što je uradio do sada, protiv mladosti i budućnosti. Na neki način, sadašnjost i budućnost svetskog fudbala jedan protiv drugog, biće jako, jako interesantno.
© AP Photo / Martin MeissnerMaroko i Kristijano Ronaldo
Maroko i Kristijano Ronaldo - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Maroko i Kristijano Ronaldo
Kristijano Ronaldo završio je u suzama, poslednja dva meča na klupi, dogodilo mu se isto što i u Mančesteru. Da li je to zaslužio zbog svega što je dao Portugaliji?
– Kristijano je došao na ovo Svetsko prvenstvo sa velikim ambicijama, jer i njemu fali to svetsko prvenstvo kao neka kruna onoga što je do sada uradio. Međutim, za njega, kada su godine u pitanju, ovo je poslednje Svetsko prvenstvo i naravno da je bio tužan i da je plakao jer je negde svestan da više neće imati prilike da igra na pomenutom takmičenju, a ima ambicije da bude prvak sveta. Vidim da je bilo dosta polemike oko njegovog neigranja u zadnjih par utakmica kada nije bio starter. Međutim, to su stvari koje se dešavaju igračima koji imaju jake godine i koji su na zalasku karijere. Nije ništa strašno, ne znam sad kako je on shvatio. Ali, znam Kristijana jako dobro, znam da je i dalje ambiciozan, znam da je i dalje veliki profesionalac i da i dalje želi da osvaja titule kako lične, tako i klupske.
Zlatna boginja - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Katar 2022
Ko će pobediti u finalu Mundijala?
Navodno, igraće i dalje, hoće na EVRO za dve godine...
– Pročitao sam da želi da bude u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i da bude na Evropskom prvenstvu. Videćemo, u svakom slučaju radi se o jednom fenomenalnom igraču koji je stvarno fudbalu u poslednjih 10 godina i više doneo stvari koje retko ko može.
Hrvati su opet iznenadili i napravili dobar rezultat. Imaju šansu da osvoje treće mesto, a na tom putu im u stoji Maroko?
– Hrvatska, predvođena Lukom Modrićem, kao finalista prošlog Svetskog prvenstva za mene nije nikakvo iznenađenje, jer su oni ekipa koja je pokazala tokom prošlog i tokom ovog Mundijala da su ekipa koja poseduje fudbalski kvalitet. Jedna takmičarska ekipa koja u svakom trenutku zna šta hoće. Naravno, kada imate taj neki fokus i tu neku koncentraciju onda vas ponekad i sreća prati. Imaju šansu da budu treći na svetu, što mislim da je negde i realno očekivanje.
Znači, usuđujete se da otpišete Marokance koji su poslali kući Špance i Portugalce, ali su „položili oružje“ pred braniocem titule?
– Maroko je apsolutno iznenađenje Svetskog prvenstva i svaka im čast. Pogledao sam sve njihove utakmice i to je jedna ozbiljna ekipa, takmičarska ekipa. Iznenadili su sve nas, ali mislim da su iznenadili i sami sebe. To je dobro kad se takve stvari dešavaju jer u fudbalu svako ima pravo da se nada nekom rezultatu. Hrvatima neće biti lako u tom meču za treće mesto, ali eto dajem im blagu prednost“, zaključio je u razgovoru iz Dohe za Sputnjik legendarni Peđa Mijatović.
Srbija i Švajcarska - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Katar 2022
Veliki pad Srbije na rang listi FIFA
Francuska – Engleska - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Katar 2022
Kamilji grip razara Francuze pred finale s Argentinom
Kilijan Mbape i Ašraf Hakimi - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Katar 2022
Najbolji prijatelji su razmenili dresove i ostavili veliki pečat u Kataru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala