- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: SAD već zaostaju za Rusijom u bici za Arktik

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaAtomski ledolomac u Arhipelagu Zemlje Franje Josifa
Atomski ledolomac u Arhipelagu Zemlje Franje Josifa - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države već zaostaju za Rusijom u trci za uticaj na Arktiku, piše kolumnista Kenet Rozen u članku za list „Politiko“.
Prema njegovim rečima, region Arktika postaje centar novog rivalstva među zemljama, s obzirom da se Severni ledeni okean postepeno topi i da to dovodi do pojave novih plovnih puteva i većih mogućnosti za pronalaženje prirodnih resursa.

„Rusija je, tokom poslednje dve decenije, dominirala u borbi na Arktiku“, piše kolumnista.

On navodi da Moskva stalno povećava svoju flotu nuklearnih ledolomaca, brodova i podmornica, kao i da povećava iskopavanje rudnih bogatstava na Arktiku i dodaje, da Amerika ima malo iskustva i mogućnosti da sustigne Rusiju.
Prema njegovim rečima, SAD nemaju dovoljno resursa na Arktiku i one nisu spremne da se izbore sa sve većim klimatskim problema, što će zahtevati nove tehnologije, obuke i infrastrukturu.
Autor članka navodi da Amerika ima samo dva ledolomca i planira da proizvede još šest, Kanada ih ima 18, a Rusija više od 50. Osim toga, on ističe, da SAD nemaju duboke morske luke na Aljasci i da se jedina takva nalazi na Grenlandu, dok šest vojnih baza moraju stalno da se remontuju.
Bela kuća je u oktobru objavila svoju političku strategiju za Arktik u narednih deset godina. Kasnije je Ministarstvo inostranih poslova Rusije navelo, da je ta politika usmerena na konfrontacije, a ne na konstruktivnu saradnju. Američki senator Angus King ne poriče da bi Arktik mogao da postane centar konflikta SAD i Rusije.
Karavan brodova na trasi Severnog morskog puta - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
RUSIJA
Američki brodovi pripremaju provokacije u vodama Severnog morskog puta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala